BMW E30 karavan sa M3 E36 mašinom prodat za gotovo 18.000€

E30 karavan ili Touring, po vokabularu kompanije BMW, razvio je gotovo kultni status kod ljubitelja automobila...

Kao i brojni kultovi, ovaj je startovao sa prostom idejom koja se ispostavila genijanom - uzmite 323i sedan uništite ga i pomerite C stubove pozadi, dopunite ostatak karoserije i kreirajte svoj lični karavan.

Ono što će postati prototip kreirano je od strane BMW inžinjera Maksa Risboka tokom 1984. godine, prilikom plemenite namere da odevede svoju porodicu na odmor. Ova ideja se toliko svidela šefovima, da su pokrenuli projekat za koji su dobili zeleno svetlo, kreiravši ovih par promena i zvanično uvevši E30 Touring liniju u proizvodnju tokom 1987 godine. 

Najpopularnija Touring varijanta bavarskog brenda jeste 325iX, međutim, pošto se tu radi o E30 modelima, oni su podlegali brojnim modifikacijama i promenama motora. Upravo je ovo slučaj sa ovom posebnom 1989 320i Touring jedinicom koja poseduje šestocilindrični motor iz S52 modela.

3-Series Touring poseduje inlajn šestocilindričnu jedinicu koja je donirana iz E36 M3 modela sa 177.027 pređena kilometra ispod kaiša i prebačena je ZF menjačem, takođe. Ostali veoma ukusni detalji ispod haube uključuju aluminijumski hladnjak, sa električnim ventilatorom, Dinan karbonske usisnike, specijalni izduvni sistem i diferencijal ograničenog proklizavanja.

Stvari kojima možemo zameriti po pitanju ovog modela, jestu Vader sedišta iz E36 modela, koja, ikao su jedna od najboljih koje možemo videti u ovoj liniji, izgledaju prilično van svog mesta u nešto užoj i prilično prevaziđenoj kabini E30 automobila. Ostali elementi kao što su četvorokraki upravljač i mehanička letva volana iz 316i linije nisu nešto čime bismo danas mogli da se pohvalimo, ali oni ni u kom slučaju ne čine ovaj model manje privlačnim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group