Autopilot Tesla automobila zamenio mesec za žuto svetlo na semaforu

Prošle nedelje, jedan vozač Tesla automobila primetio je da je njegov model počeo da emituje čudna očitavanja dok je krstario autoputem, zamenivši Mesec za beskrajni niz semafora u saobraćaju...

Ovaj kvar koji je snimljen od strane vlasnika vozila i primećen od strane Interesting Engineering sajta, predstavlja Autopilot vozačku tehnologiju Tesla automobila koja žuti sjaj našeg prirodnog satelita reinterpretira kao boju na semaforu, ali na putu koji je zapravo potpuno prazan.

Iako je ova posebna greška više komična nego što je ozbiljna, ona ipak ilustruje kompleksnost razvoja autonomnih automobila koji zapravo mogu na pravi način razumeti i reinterpretirati svoje okruženje, čak i kada se tu nalaze brojne druge stvari koje se mogu umešati i pomutiti sistem, uključujući i Mesec u ovom slučaju. Na svu sreću, ovaj kvar u Tesla modelu nije ugrozio život vozača ili ostalih učesnika u saobraćaju, što snimak i dokazuje.

Deluje da je automobil zapamtio da krstari autoputem i održava stabilnu brzinu od 103 km/h, odlučujući da zanemari i prođe kroz svako od detektovanih žutih svetala na "semaforima" umesto da se zaustavi pre nego što se ona pretvore u crvena.

Ovakva vrsta greške, tokom koja u neobičnom scenariju zbunjuje autopilota, predstavlja nešto što je u industriji autonomnih vozila poznato kao kritičan slučaj. Baš kao što je vozač jednog Tesla modela shvatio, kada je njegov automobil zakucao kočnicu zamenivši stop znak odštampan na bilbordu za pravi, dok je drugi Tesla model bukvalno stao iza kamiona koji je šlepao gomilu semafora. Ovaj lunarni događaj je dodatno istakao koliko je zapravo izazovan projekat pripreme vozila na svaki mogući scenario koji se može dogoditi na putu.

Međutim, koliko je zapravo česta mogućnost da vozite dok je mesec tačno iznad vas, posebno ukoliko uzmemo u obzir da su Tesla modeli takođe demonstrirali daleko opasnije kvarove i gličeve u sistemu, nalik skretanju prema razdelnicima traka i ka saobraćaju iz suprotnog smera? Ipak, svrstavanje ovakvih malih grešaka u komične, radije nego opasne sistemske mane, jednoga dana se u nekoj drugoj situaciji može pokazati kobnim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group