Audi želi da ukine Q8 e-tron i planira zatvaranje fabrike u Briselu?

Više slika

Više slika

Audi planira da prekine proizvodnju Q8 e-tron i Q8 Sportback e-tron ranije nego što je prvobitno planirano...

Ova odluka dolazi nakon pada potražnje i kanibalizacije prodaje od strane novih modela. Kao deo reorganizacije, Audi namerava da restrukturira fabriku u Briselu, ali postoji mogućnost da će je potpuno zatvoriti.

Q8 e-tron, prethodno poznat kao Audi e-tron, bio je pionir u Audi električnoj eri, ali čini se da je sada na ivici gašenja. Kompanija je potvrdila da razmatraju „raniji kraj proizvodnje“ kao rezultat „globalnog pada narudžbi u segmentu luksuznih električnih automobila“.

Audi je naveo da Q8 e-tron i Q8 Sportback e-tron trpe zbog „pojačanog pada potražnje“, delimično zbog uvođenja novijih električnih vozila kao što je Q6 e-tron. Ovaj model je jeftiniji, moderniji i nudi veći domet od Q8 e-trona.

Nije iznenađujuće što je linija Q8 e-tron zabeležila „oštar pad“ narudžbi. Situaciju dodatno komplikuju „dugoročni strukturni izazovi“ u fabrici u Briselu, uključujući visoke logističke troškove i teško promenjiv raspored fabrike zbog njene lokacije blizu centra grada.

Iako je gašenje ovih modela na vidiku, nije tako jednostavno realizovati ovu odluku. Uprava fabrike u Briselu je obavestila Savet kompanije o nameri da izvrši restrukturiranje. Ovo obaveštenje pokreće proces informisanja i konsultacija u skladu sa belgijskim zakonima. U ovom procesu, menadžment fabrike diskutuje o rešenjima za fabriku zajedno sa odgovarajućim socijalnim partnerima, što može uključivati i prestanak operacija ako se ne pronađe alternativno rešenje.

Iako izgleda kao da je odluka o ukidanju Q8 e-trona i zatvaranju fabrike već doneta, CEO Audi Brisel, Voker German, naglasio je da „ova najava ne znači da je odluka već doneta“. Međutim, priznao je da je „ova vest duboko pogodila zaposlene u Briselu, kao i mene“.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group