Aston Martin predstavlja najbrži kabriolet na svetu

Aston Martin je predstvio novu Spider verziju svog Valkyrie hiperautomobila dobrog za 1.134 ks...

Pokretan identičnim hibridnim pogonskim sklopom, specijalno izdanje otvorenog krova biće ograničeno na svega 85 primeraka.

Britanski proizvođač automobila obeležio je Valkyrie Spider kao najbrže vozilo otvorenog krova ikada kreirano, kao i da ova mašina uošte ne odskače previše od originalnog dizajna Adriana Njuvija. Kao rezultat, izmene tehničkog direktora Red Bull Racing ekipe ograničene su na najpotrebnija šasijska ojačanja i aerodinamičke promene u centralnom segmentu gde se sada nalazi krov koji se može ukloniti.

Kako Njui ističe, krov je veoma lak za vraćanje jednostavnim pričvršćivanjem na šasiju automobila uz pomoć bravica, dok je njegovo ukljanjanje potpuno olakšano kada su vrata otvorena. Kreiran sa kičmom od ugljeničnih vlakana, ovaj krov sa obe strane okružuju polikarbonatni stakleni paneli koji se savijaju uz pomoć šarki smeštenih na isto mesto gde su pričvršćena galebova krila na verziji čvrstog krova.

Za razliku od standardnog modela, Valkyrie Spider dobija dvostrano zglobna vrata koja se naginju napred radi lakšeg ulaska i izlaženja iz automobila. Ova karakteristika zajedno sa dodatnim ojačanjima nadoknađuje gubitak snage uklanjanjem krovne strukture, što nam naglašava da je Aston Martin potpuno redizajnirao svoju karoseriju od ugljeničnih vlakana.

Uprkos svemu, Spider je i dalje brži sa svojim montažnim krovom na mestu, dok mu maksimalna brzina u ovom slučaju iznosi 350 km/h. U kabrio izdanju, nova mašina britanskog brenda razvija 330 km/h, ali Aston Martin tvrdi da će njhova nova mašina biti monstruozno brza na trkačkoj stazi u obe varijante.

Za snagu Valkyrie modela zadužen je 6,5 litara veliki V12 motor koji stvara 1.000 ks, uparen sa 160 ks snažnim baterijskim električnim sistemom, dizajniranim od strane kompanija Rimac i Integral Powertrain. Kombinovano, ovaj sistem isporučuje 1.134 ks pri 10.500 rpm i 900 Nm obrtnog momenta pri 6.000 rotacija u minuti. Sa V12 jedinicom koja crvenu liniju dostiže na 11.100 obrtaja, zvuk sa sklonjenim krovom verovatno predstavlja pravu inspiraciju. Aston Martin tvrdi da je daleko više ljudi podnelo zahtev za kupovinu jedne od 85 jedinica koliko će biti proizvdeno, tako da će uskoro početi sa izdvajanjem dobitnika.  

Kompanija tvrdi da trenutno razvija svoje prve prototipove, nakon čega će stići i informacije o ukupnoj težini, vremenima krugova i ostalim karakteristikama modela bez krova. Sa opcijama volana sa leve i desne strane, prvi Spider modeli britanskog proizvođača krenuće sa isporukom sredinom sledeće godine.

Aston Martin još uvek nije obelodanio cenu svoje Valkyrie Spider linije, ali je poznato da kupe varijanta prema navodima košta 2.310.000 funti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group