Ako imate zatamnjena stakla na automobilu bićete u problemu


Zbog novih mera koje su uvedene na tehničkim pregledima, svaki automobil mora imati atest koji potvrđuje da su zatamnjena stakla bezbedna za upotrebu...

Veliki je broj vozača koji na svojim vozilima imaju zatamnjena stakla, ali izgleda da će sada najlakša opcija biti da se stakla vrate u prvobitno stanje, jer bez atesta, odnosno dozvole Agencije za bezbednost saobraćaja, nijedan automobil neće moći da prođe tehnički pregled.

Zakon nalaže da prednja stakla(osim šoferšajbne), mogu da imaju 30% zatamnjena, dok zadnja stakla ne smeju da prelaze 70%. Naravno, ovo se može utvrditi samo atestom koji će od vas tražiti da platite oko 150 evra, što je prilično velika suma za nekoliko folija na vašem vozilu. Sam atest košta 7.500 dinara, dok čitava prateća papirologija može koštati i do 9000 dinara.

Zbog ovog razloga se mnogi vozači odlučuju za skidanje folije sa stakala, mada i to može biti udarac po džepu, jer većina majstora traži oko 5000 dinara po skidanju folije sa jednog stakla. Mnogi to pokušavaju da urade sami, ali ako imate foliju na staklu gepeka, onda rizikujete da oštetite grejač koji ćete morati da menjate i koji takođe nije jeftin.

Mnogi su besni jer se zatamnjivanje stakala smatra prepravkom vozila, ali zakon nalaže njihovu proveru jer folije koje nisu odobrene i koje su previše tamne smanjuju vidljivost vozača, a samim tim i povećavaju rizik na putu.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group