Švajcarski Koenigsegg Agera R

Više slika

Više slika

Ko od nas ne bi poželeo jedan Koenigsegg model pa makar i na nekoliko dana...

Sada svi oni koji mogu sebi da ga priušte, uputiće zahtev kompaniji, koja će ih svojim izvanrednim proizvodom obradovati nakon četiri duge godine čekanja. Iako ovaj proizvođač automobila nastoji da skrate vreme koje je potrebno za isporuku modela, nikome nije jasno zašto se ova relativno mala grupa ljudi uključenih u proizvodnju hiperautomobila ne može intenzivnije da radi na porudžbinama.

Pa upravo iz pomenutog razloga. Ovo je mala kompanija sa velikom tradicijom i njihovi automobili predstavljaju mala umetnička dela i čuda industrije, koja svakako vredi čekati. Međutim, svi koji nemaju strpljenja, a imaju dovoljno dubok džep, mogu potražiti neki od Koensiegg automobila na tržištu polovnjaka. Na njihovu sreću, nedavno se jedan Koenigsegg Agera R iz 2012. godine pojavio na ovom tržištu.

Ukoliko vam ovaj automobil deluje poznato, to je iz razloga što je to upravo jedan jedini kompletiran Speed Racer liverijom, koji su Kristijan von Koenigseg i njegova kompanija predstavili na ženevskom sajmu automobila 2011. godine. Deluje da ovaj model nije napustio Švajcarsku od tada i listovan je na aukcijskoj prodaju kuće koja sedište poseduje u Cirihu.

R automobil je druga verzija Agera modela ikada predstavljena, nakon originala, ali pre S, RS i One:1. Švajcarski automobil poseduje prepoznatljivi petolitarski twin-turbo V8 motor sa 1.140 ks, kome je za sprint od nula do sto potrebno 2,8 sekundi i ne bismo se iznenadili da je ovaj čak retjuniran na fabričke vrednosti, radi daljeg podešavanja.

Sa 18 primeraka ikada napravljenih, Agera R je jedan od najprofilnih Koenigsegg modela, ali ovo je relativno za kompaniju koja proizvodi manje od 20 jedinica godišnje. Svako kome se svidi ovaj model moraće da izdvoji 1,8 miliona švajcarskih franaka, ili oko 1,6 miliona evra. Ovaj model je koštao 1,6 miliona dolara kada je bio nov, što znači da je sadašnja cena nešto viša na ovom nivou automobilskog tržišta.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group