Šta je ekonomičnije: klima ili otvoreni prozori?

Vozači uvek muče muku kada je u pitanju potrošnja goriva...

Poznato je da klima uređaji u našim automobilima povećavaju potrošnju, ali  da li je ta potrošnja manja ili veća kada se uporedi sa otvorenim prozorima? Kada se otvore prozori, aerodinamika vozila se smanjuje i otpor vazudha postaje veći. Vazduh ulazi unutar automobila i tako ga usporava što dovodi do veće potrošnje. Zbog toga mnogi smatraju da je klima bolja i da vožnja pod klimom zapravo troši manje goriva, ali da li je to tačna informacija.

Istraživanje koje je obavljeno pre samo nekoliko meseci pokazalo je da je daleko ekonomičnije voziti sa spuštenim prozorima, nego sa upaljeniom klipom.

 

Ovaj grafikon pokazuje vam potrošnju u prosečnom automobilu koji se kreće brzinom od 50 km/h. Plava linija pokazuje potrošnju  sa upaljenom klimom, zelena linija pokazuje vožnju sa otvorenim prozorima, a crvena linija vožnju sa zatvorenim prozorima i ugašenom klimom.

Dakle, jasno se vidi da otvoreni prozori samo malo povećavaju potrošnju, dok klima to radi dosta više, pa ako niste pri novcu i želite da uštedite na gorivu, onda ne palite glimu neko vreme.

Foto: businessinsider.com/Car From Japan

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group