911 GT2 RS otkriva sve prednosti prisilne indukcije

Porsche 911 GT2 RS i Lamborghini Huracan STO predstavljaju dva najbrža trkački orijentisana superautomobila predstavljena poslednjih godina...

Međutim, kada se radi o performansama na pravoj liniji, samo jedan od ovih automobila ima jasne prednosti nad drugim. Ispod haube ultimativne verzije Porsche 911 modela iz 991 generacije nalazi se 3,8 litara veliki ravni šestocilindraš duplog turbo-punjenja, dobar za 691 ks i 750 Nm obrtnog momenta. Ova snaga šalje se ekskluzivno na zadnju osovinu uz pomoć sedmostepenog PDK menjača duplog kvačila, zvanično najprefinjenije transmisije koju je moguće naći u proizvodnom modelu.

Radi poređenja, Huracan STO mlađi je nekoliko godina od GT2 RS modela, ali Lamborghini još uvek nije uronio u svet prisilne induskcije sa svojim superautomobilima. Kao takav, STO predstavlja stari kov sa svojim 5,2 litara velikim V10 agregatom, dobrim za 630 ks i 565 Nm obrtnog momenta. Ove cifre performanse veoma su značajne i dobre, ali Huracan definitivno gubi kada se uporede razlike u obrtnom momentu njegove V10 jedinice i agregata kompanije Porsche.

Kako bi uporedno testirao ova dva modela, bivši vozač Formula E šampionata, Daniel Abt, postavio ih je jednog pokraj drugog u nizu testova sastavljenih od trka urzanja. Rezultati ovih trka donose u nam na uvid to da čak ni superiorna vuča Lamborghini modela nije dovoljna kako bi se prevazišao komperativni nedostatak snage.

U prvoj trci, Porsche je bio bolji na startu sa linije i odmah je napravio razmak između sebe  i Lamborghini modela, stižući do stotke za 3,13 sekundi, u poređenju sa 3,86 sekundi koliko je za isti posao trebalo njegovom rivalu. Druga trka je bila nešto izjednačenija, ali je nemački superautomobil i iz nje izašao kao pobednik.

Ono što je važno napomenuti, jeste da STO za razliku od ostalih Huracan modela stiže na tržište isključivo sa zadnjom vučom, tako da, kada bi imao pogon na svim točkovima, kao ostale varijante, on bi verovatno predstavljao daleko boljeg rivala za GT2 RS verziju, ali to bi takođe dodalo i kilažu, stoga ovo definitivno nije moguće sa sigurnošću tvrditi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group