1999 Jordan F1 predstavlja zlatnu eru najbržeg cirkusa

Više slika

Više slika

Veliki broj ljubitelja Formula 1 šampionata može biti uzbuđen prodajom McLaren ili Toleman modela koji je vozio Sena, koja će se održati sledećeg meseca u Monaku...

Međutim, svi oni koji su zainteresovani za kupovinu svog ličnog F1 automobila, ali se ne mogu ispružiti dovoljno za model koji je vozio legendarni Brazilac, onda je ovaj bolid druga najbolja stvar na koju mogu naići.

Na istom događaju, kuća RM Sotheby’s postaviće na aukciju Jordan 199 koji vidite u galeriji. Ovo je isti model u kome je Hainc-Harald Fretzen osvojio dva pobednička podijuma 1999. godine na svetskom šampionatu. Ovo je bilo spektakularno, posebno za jedan nezavisni tim, reziltirajući konačno Frenztenovom krađom trećeg mesta u kategoriji vozača iste sezone i osvajanjem iste pozicije za svoj tim u kategoriji konstruktora.

Ukoliko se dobro sećate ove ekipe, znači da ste prilično matori. Njegovi bolidi isticali su se žuto/crnom Benson & Hedges liverijom, a Jordan 199 automobil posedovao je V10 trolitarski motor kreiran od strane Mugen-Honda brendova u jednoj od najzanimljivijih era ovog takmičenja.

Ovo je treća konstruisana šasija, koja je ikada finiširala na podijumu, pored Ferrari modela Edija Irvina u Australiji, Mike Hakinena u bolidu McLaren i Mihaela Šumahera vozača ekipe Ferrari u Brazilu. Ovo je bila najbolja sezona od svih 15 u kojima se ekipa Jordan takmičila pre nego što je prodata Midland, zatim Spyker, a na kraju Force India timu. Niko od pomenutih nije ponovio uspeh koji je ovaj automobil imao pod Jordan zastavom.

Nakon pomenutih trka, šasija #3 je, kako se veruje, penzionisana i nikada se više nije takmičila, ali ukoliko neko napravi pravu ponudu, verovatno može ovaj istorijski trkački model koristiti u serijama kao što je BOSS GP, gde F1 automobili devedesetih i dvehiljaditih godina i dalje lome krivine. Za sada nema nikakvih informacija za koliko se ovaj Jordan prodaje, ali sigurno će biti nešto pristupačniji od bilo kog Seninog modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group