1987 Lancia Thema - super sedan sa Ferrari motorom

Više slika

Više slika

Iako pojedini ljudi danas ne znaju, Lancia je nekada, tokom svoje bogate istorije, proizvodila legendarne automobile...

Modeli kao što su klasična Aurelia, reli mašine Delta Integrale i naravno, Stratos superautomobil. Linija Thema, možda nije rangirana toliko visoko među njima, što ipak ne možemo reći za ovaj posebni primerak.

Porodični sedan srednje veličine baziran je na identičnoj arhitekturi kao i Fiat Croma, Alfa Romeo 164 i Saab 9000. Model je imao veoma stilsku karoseriju kreiranu od strane brenda Italdesign, dok je njegovu karavan varijantu stilizovao Pininfarina lično.

Većina ovih modela proizvedena je između 1984. i 1994. godine, a serija je dolazila sa velikim izborom motora. U ponudi su bili V6 i dizeli, ali Thema 8.32 verzija se isticala od svih u taboru. Ovaj automobil poseduje V8 motor iz modela Ferrari 308 i Mondial, rekalibriran, naravno, kako bi obavljao svoje nove dužnosti.

Masivni motor sa 32 valve, odnosno četiri ventila po cilindru, stvarao je svega 212 ks i 285 Nm obrtnog momenta. Ovo možda ne deluje previše po današnjim standardima, ali tada je 964 generacija Porsche 911 modela, koja je došla godinu dana nakon ovog automobila, nudila jedva nešto više, sa 247 ks i 229 Nm obrtnog momenta.

Međutim, ovo je bilo sasvim dovoljno kako bi katapultiralo Thema 8.32 model do stotke iz stanja miraovanja, za samo 6,8 sekundi i obezbedi mu maksimalnu brzinu od 240 km/h. Ovo možda nije impresivna brzina kao ona koju je dostizao originalni BMW M5, ali je svakako bila veća od one koju je razvijao M535i.

Poslednjepomenuti model posedovao je manje snažan motor, dobar za 215 ks, ali je isti razvijao identičan broj obrtaja kao i Lancia, s tim, što mu je za sprint do stotke, bilo potrebno 7,2 sekude i dostizao je maksimalnu brzinu od 230 km/h. Ovaj legendardni istorijski model poseduje cenu od 24.000 evra, što nikako nije malo, ali ovaj Ferrari napajani Thema model definitivno predstavlja retku zver, koja drži cenu bolje od potpuno novog Alfa Romeo modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group