1956 Bentley S1 Continental predstavlja koren reči elegancija

Više slika

Više slika

Britanci su bili zaduženi za kreiranje nekih od najlepših automobila ikada, ali samo nekoliko njih može da priđe modelu Bentley S1 Continental Drophead Coupe...

Jedan od ovih neprevaziđenih klasika autoindustrije uskoro će se pojaviti na aukcijskoj prodaji. Za razliku od većine Bentley kabrioleta iz tog vremena, S1 DHC je kreiran od samog starta kao varijanta bez čvrstog krova od strane zanatlija kompanije Park Ward. Ovaj proizvođač koji se bavi kreiranjem karoserija, otkupljen je od strane Rolls-Royce brenda, 17 godina pre ovog primerka sa šasijskim brojem BC54LAF, kreiranog 1956. godine.

Za razliku od poslednjih S2 i S3 Continental automobila, napajanih V8 motorima, S1 je posedovao dugogodišnje i neverovatno pouzdane inlajn šestocilindraše kompanije Bentley. 4,9 litara velika jedinica činila je ovaj automobil nešto lakšim od svih osmocilindričnih varijanti, baš kao što je današnji V8 lakši od tenkovskog W12 agregata u modelima Continental.

Ovaj V6 pruža S1 automobilu maksimalnu brzinu od oko 200 km/h, što je bilo veoma brzo za vreme u kom je nastao i stvarao je idealnu grand tourer krstaricu za olakšano kretanje po kontinentu, baš kao što joj i samo ime kazuje. Ovaj Continental posedovao je čak i varijabilno zadnje vešanje koje su vozači mogli da prebace sa tvrđe na mekšu postavku.

U istoriji, kreirano je svega 31 S1 jedinica Continental DHC modela, od kojih je polovina došla sa volanom sa leve strane. Ovaj posebni priomerak isporučen je jednom čoveku iz avio industrije, u čijem vlasništvu je bio tokom 25 godina. Nakon promene još nekoliko ruku tokom prethodnih decenija, trenutni vlasnik je temeljno restaurirao ovaj model i vratio mu sve originalne specifikacije u srebrnoj i plavoj boji karoserije.

Kao što možete videti iz fotografija u galeriji, ovaj automobil je u besporekornom stanju i izgleda kao da je juče izašao iz fabrike. Kuća RM Sotheby’s će postaviti prelepi S1 DHC na prodaju tokom avgusta i njenog događaja u Montereju, kada će ujedno nekog prebogatog čoveka učiniti zaista srećnim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group