Lexus - 15 godina razvijanja nove i veoma posebne plave boje

Više slika

Više slika

Koliko je vremena potrebno za razvijanje nove boje?

Ukoliko se kompanija Lexus pita, onda je to 15 godina. Ovoliko je bilo potrebno japanskom brendu da razvije i stvori poslednju posebnu nijansu plave boje nazvanu 'Structural Blue', tokom čega je sarađivao sa kompanijama Tec Centres i VIAVI Solutions Inc.

Predstavljena prvi put tokom ženevskog sajma automobila prošle godine, ova boja je sada primenjena na liniji LC luksuznih kupea, koji su krenuli sa tržišnom prezentacijom pre nekoliko dana.

Međutim, ono što nas interesuje jeste, šta je to toliko posebno oko ove boje? Zapravo, pored činjenice da samo dva Structural Blue automobila mogu biti proizvedena u toku jednog radnog dana Motmachi fabrike, u zemlji izlazećeg sunca, njihova boja može biti dobijena samo iz izvora koji koriste pigment sa ne manje od 40 odvojenih slojeva.

Posebna boja inspirisana je Morpho leptirom, koji je autohtona vrsta u Severnoj i Južnoj Americi i kako se tvrdi kreirana je upotrebom baznih principa uz čiju pomoć svetlost pruža interakciju sa ljudskim okom.

Ova boja primenjena je na karoserije LC modela, u slojevima od 15 mikromilimetara između primarnog i čistog sloja. Nanostruktura super-malih čestica generisana je prelivanjem, kako bi pružila impresiju konstantne promene boje u različitim prelamanjima svetlosti. Konvencionalni pigmenti boje reflektuju manje od 50% svetlosnih zraka u vidljivu plavu boju, ali sa Structural Blue nijansom u nivou od 100%. U totalu, 300 grama pigmenta sa 300 milijardi pigmentnih čestica koristi se za svaki od ovih veoma posebnih LC automobila.

Štaviše, enterijerom vozila dominira Breezy Blue kombinacija boja, sa "mid-blue semi-aniline" kožnim presvlakama koje dolaze u kontrastu sa finim kožnim elementima i narandžastim akcentima. Lexus premijum navigacioni sistem i klimatska kontrola ponuđeni su kao standard u novoj liniji, zajedno sa Pioneer zvučnim sistemom i Lexus Safety System+.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group