111 godina Bosch svećica

Od 1902. godine, kada je proizvedena prva Bosch svećica, ovaj pronalazak obezbeđuje pouzdano paljenje u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Nemačka kompanija je u proteklih 111 godina napravila više od 11 milijardi svećica.


Kada je 7. januara 1902. godine Bosch dobio patent za visokonaponski magnet za paljenje u kombinaciji sa svećicom, taj pronalazak je po prvi put garantovao pouzdano paljenje smeše benzina i vazduha u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. 

Zahvaljujući svećicama došlo je do velikog proboja automobila na tržištu, a već 111 godina svećice imaju značajan udeo u razvoju efikasnih, štedljivih i ekološki prihvatljivih motora. 

Bosch je u proteklih 111 godina razvio više od 20.000 različitih tipova i proizveo preko 11 milijardi svećica. Pored proizvodnje u Nemačkoj, svećice se danas proizvode i u Boschovim pogonima u Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji. 

Aktuelni program Bosch svećica sadrži 1.250 tipova svećica sa 26 različitih konstrukcija elektroda. 

Izvor: B92


Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group