Yangwang U9: Kineski električni superautomobil sa 1,287 KS i cenom od $234,000

Sa početnom cenom od 234.000 dolara, ovaj kineski električni superautomobil sa 1.287 konjskih snaga lako može prestići svaki evropski model sa benzinskim motorom...

Kineski proizvođač električnih vozila BYD konačno je lansirao električni superautomobil Yangwang U9 koji se može pohvaliti zaista impresivnim performansama i nekim veoma jedinstvenim karakteristikama. Kompanija je počela da prihvata porudžbine za luksuzni električni superautomobil u Kini, sa cenama koje počinju od 1,68 miliona juana (oko 234.000 dolara), čime on postaje najskuplje vozilo u portfoliju proizvođača automobila. U9 će se prodavati pod podmarkom luksuznih vozila EV proizvođača, Yangwang, koja je lansirana početkom 2023. godine. Trenutno, brend ima samo U8 luksuzni električni SUV u svojoj ponudi, koji je pušten u prodaju pre nekoliko meseci. U9 se može poručiti uz depozit od 300.000 juana (oko 42.000 dolara), saopštio je BYD na Weibu. "Yangwang U9 će vam omogućiti da osetite uzbuđenje kada ga vozite na trkalištima ili po gradskim ulicama," rekao je BYD na mikroblogging platformi. "On označava početak nove ere u kojoj potpuno električni superautomobili postaju savršeni izbor za kupce."

BYD je već neko vreme najavljivao Yangwang U9 i njegove neobične karakteristike. Električni superautomobil opremljen je sa četiri električna motora, po jedan na svakom točku, koji zajedno mogu proizvesti ukupni izlaz od 1.287 konjskih snaga. Kao rezultat, U9 može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 2,36 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 309,19 km/h. To ga čini bržim od bilo kog evropskog proizvodnog superautomobila sa benzinskim motorom i moramo priznati da on stvara ozbiljnu konkurenciju modelu Tesla Model S Plaid. Superautomobil pokreće litijum-gvozdeno-fosfatna (LFP) baterija BYD brenda kapaciteta 80 kWh, koja mu omogućava deklarisanu autonomiju od 450 kilometara.

BYD kaže da U9 ima 800-voltnu arhitekturu i nudi kapacitet brzog punjenja naizmeničnom strujom do 500 kW, što pomaže baterijskom paketu da se napuni od 10 do 80 procenata za samo 10 minuta. Osim toga, Yangwang U9 je prvi kineski serijski automobil sa karbonskom šasijom. Prošle godine, proizvođač EV modela je predstavio visokotehnološko DiSus-X aktivno upravljanje telom superautomobila. Superautomobil ne samo da može skočiti nekoliko centimetara iznad tla zahvaljujući inovativnoj tehnologiji oslanjanja, već može i voziti se na samo tri točka. Sigurno, ni jedan Lamborghini ili Ferrari to ne mogu! Međutim, U9 će se inicijalno prodavati samo u Kini.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group