Volvo i Aurora predstavljaju prototip autonomnog kamiona

U svetu postoji nedostatak vozača kamiona i ovo je eskaliralo britanskom krizom i nestašicom goriva, kao i sporim isporukama do prodavnica robe široke potrošnje...

Iako ovaj problem nije ništa novo, njegovo rešenje može se naći u formi autonomnih kamiona. Tako barem smatraju ljudi iz kompanije Volvo, koji su napravili veliki iskorak u saradnji sa brendom Aurora, predstavljajući prototip autonomnog šlepera, dugačke njuške, baziranog na VNL modelima.

Nazvan veoma važnim korakom ka lansiranju potpuno autonomnih Class 8 kamiona u komercijalne svrhe, ovaj prototip je opremljen senzorskim paketom kompanije Aurora koji uključuje i poslednje četiri različite vrste LiDAR senzore visoke frekfencije. Oba brenda su bila prilično zatvorena kada se radi o nešto više detalja, ali je Aurora prethodno izjavila da se njen sistem takođe koristi u kamerama visoke rezolucije i radarskim senzorima. Ovo omogućuje potpunu pokrivenost celokupnog okruženja kamiona, što dodatno omogućuje maksimalnu bezbednost.

Kada govorimo o bezbednosti, kompanije su dodale da ona predstavlja ključnu stavku, sugerišući da će ona biti dodatno pojačana u ključnim sistemima kao što su kočenje i upravljanje. Aurora takođe tvrdi da direktna saradnja označava da će dva brenda moći da preskoče opremanje svakog kamiona stotinama autonomnih platformi dizajniranih prema zahtevima i potrebama, sa ojačanim kritičnim tačkama i dodatim ličnim kontrolama, što uglavnom predstavlja neefikasan i nepouzdan proces tokom proizvodnje. Umesto da se sama muči i rizukuje velike gubitke, ova kompanija je udružila snage sa švedskim proizvođačem kako bi dizajnirala jednu VNL arhitekturu koja podržava njihov autonomni vozački sistem od samog starta.

Naravno, ovo se neće dogoditi preko noći i Aurora će provesti sledećih nekoliko meseci u integrisanju svoje opreme, testiranju i validaciji prototipova. Kompanije su izjavile da očekuju da nauče još više u budćnosti, ali su takođe dodale da već rade na identifikaciji posebnih regiona i ruta koje će moći da služe kao inicijane maršute testiranja na otvorenim drumovima.

Ovaj posao je odrađen u okviru priprema za buduće proizvodne Volvo kamione, koji će biti kreirani u New River Valley fabrici u Virdžiniji. Za sada nema informacija kada će novi modeli stići na tržište, ali je kompanija Aurora prethodno sugerisala da bi njihovi autonomni kamioni mogli da stignu na ulice 2023. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group