Vežite se polećemo - nova Lancia Stratos sa 500+ ks

Više slika

Više slika

Vreme je da ljudi provere svoj balans i koliko imaju na oročenoj štednji ili možda, reketiraju neke privatne firme, jer se legendarni Lancia Stratos model vraća u velikom stilu, modernizovane forme...

Međutim, ovaj automobil neće biti kreiran od strane kompanije Lancia lično, već u pogonima Manifattura Automobili Torino (MAT) i New Stratos Gbr brendova, koji planiraju da oživljenu liniju po prvi put predstave na ženevskom sajmu autombila 2018 Geneva Motor Show.

Proizvodnja će biti ograničena na 25 jedinica, nasuprot ikoničnom pretku, kreiranom u seriji od 492 modela od 1973. do 1978. godine. Opet, ovo je zaista klasičan model po pitanju eksterijernog i enterijernog dizajna, a ujedno će biti identičnih proporcija.

Snagu novog Lancia Stratos automobila pružaće motor koji generiše 550 ks, najverovatnije matiran na automatski menjač, ali kompanije su voljne da razmotre i druge opcije. Procenjuje se da će cena novog modela iznositi 600.000 funti u Velikoj Britaniji, što je za oko 250.000 evra više od prosečne vrednosti Lancia Stratos jedinice.

Novi automobil je zapravo prvi put predstavljen konceptom, još 2010. godine, a bio je dizajniran od strane Pininfarins kompanije i baziran na modifikovanoj platformi F430 Scuderia modela. Ova studija bila je napajana identičnim motorom kao i italijanski superautomobil, dobrim za 532 ks, ali godinu dana kasnije, italijanski gigant zabranio je njegovu upotrebu u proizvodnji, zajedno sa šasijom, a pošto Pininfarina brend nije želeo da radi bilo šta bez blagoslova kompanije Ferrari, projekat je obustavljen.

Ovo znači da će novi Stratos sada koristiti različitu arhitekturu i motor, od kojih će poslednji biti korišćen i na ostalim vozilima takođe, sudeći prema zvaničnim izveštajima. Bazna platforma koju će kompanija MAT koristiti omogućiće kreiranje GT trkačkog modela, Safari verzije i predstavljati kompetentan superautomobil za svakodnevnu upotrebu.

Da li će ovaj novi Stratos koristiti ime Lancia i dalje ostaje da vidimo, ali definitivno će omogućiti izuzetno vozačko iskustvo koje ni jedan drugi automobil ne pruža na uskim i krivudavim putevima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group