Suzuki predstavio novu generaciju Swift modela

Više slika

Više slika

Nakon nedavnog debija Swift koncepta na Japan Mobility Show 2023 sajmu automobila u Tokiju, Suzuki je zvanično predstavio proizvodni specijal nove generacije popularnog hečbek modela, pokrenuvši automatski njegovu prodaju na domaćem terenu...

Nova generacija Swift modela donosi prednosti redizajniranog eksterijera, unapređenog enterijera i poboljšanog vešanja, iznad kog je smešten novorazvijeni srednji hibridni pogonski sklop. Kao što je bilo očekivano, novi Swift izgleda isto kao i koncept, dok su čak i aluminijumski točkovi, eksterijerni i enterijerni finiši, zajedno sa kombinacijama boja, prenešeni sa prototipova koji su predstavljeni pre svega nekoliko nedelja u Tokiju.

Pored redizajnirane karoserije, sa nešto kockastijim LED farovima, maske hladnjaka u obliku ribljih usta i oštre karakterne linije na profilu, najprimetniju razliku između novog modela i njegovog prethodnika predstavljaju konvencionalne brave na zadnjim vratima. Elektrifikovane verzije mogu biti prepoznate po debljim hromiranim okruženjima mrežaste maske hladnjaka i hibrid oznakama na prednjim krilima. Paleta boja uključuje devet izbora, sa četiri dodatne dvotonske opcije, u okviru kojih automobili stižu sa crnim krovovima i stubovima.

Veličina 2024 Suzuki Swift modela ostaje gotovo identična kao u prethodnoj generaciji, što znači da su novi modeli smešteni na usavršenoj verziji postojeće Heartect arhitekture. Novi gradski automobil meri 3.860 mm u dužini, 1.695 mm u širini i 1.500 milimetara u visini, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.450 mm.

Unutar putničke kabine centralnu tačku predstavlja devetoinčni displej informativno zabavnog sistema, dok redizajnirana kontrolna tabla sada poseduje prednosti belih teksturnih umetaka. Na njoj nema digitalnih instrument satova, već uključuje mali ekran smešten između analognih merača, baš kao i u prethodnoj generaciji. Ostali značajni elementi uključuju novu kontrolu klime, koju deli sa drugim Suzuki modelima, a tu je kako deluje i CD sistem na centralnoj konzoli, iznad držača za čaše, zajedno sa nekoliko USB portova. Poslednja, ali ne i najmanje važna, jeste nova ručna kočnica, koja je sada električna i poseduje auto-hold funkciju.

Po pitanju bezbednosti, nova generacija stiže opremljena radarom milimetarskih talasa, monokularnom kamerom i ultrazvučnim senzorom, rezultirajući poboljšanim performansama Suzuki Safety Support ADAS paketa. Sistem asistencija uključuje Dual Sensor Brake Suport II funkciju, koja je bolja u detektovanju automobila, motocikala, bicikala i pešaka. Tu je takođe i omnidirekciona kamera, detekcija mrtvog ugla i upozorenje na saobraćaj sa zadnje strane.

Sudeći prema zvaničnoj stranici kompanije Suzuki, novi Swift će biti dostupan u tri nivoa, XG, Hybrid MX i Hybrid MZ. Modeli sa ulaznog nivoa biće opremljeni novim benzinskim agregatom bez električne pomoći, dok će srednja ponuda i modeli visokih specifikacija stizati sa srednjom hibridnom postavkom. Japanski proizvođač nije pružio nešto više specifikacija o pogonskom sklopu, ali je naglasio da se ovde radi o novorazvijenom Z12E trocilindričnom motoru, zapremine 1,2 litara, koji je veoma efikasan i nudi ozbiljan obrtni momenat pri nižim brzinama. Dodatak ISG električnog motor/generatora i posvećene baterije, redukuje dodatno potrošnju goriva u poređenju sa odlazećim motorima.

Sve verzije JDM specifikovanih 2024 Suzuki Swift modela stižu sa novim CVT automaticima, koji su prema navodima dosta lakši, tiši i efikasniji od prethodnih jedinica. Ovaj menjač snagu šalje na prednju ili obe osovine uz pomoć opciono dostupnog, punokrvnog sistema pogona na svim točkovima.

2024 Suzuki Swift će takođe biti predstavljen i na ostalim svetskim tržištima, ali postoji opcija da će dobiti različite pogonske opcije. Za sada nije poznato da li će izostanak manualnog menjača uticati na sledeću generaciju Swift Sport kompakta, koji se očekuje 2025. godine, pošto se postojeća varijanta ovog sportaka prenosi na sledeću generaciju.

Predstavništva kompanije Suzuki u Japanu već prihvataju porudžbine svih zainteresovanih za novi Swift, dok će cene novih modela biti zvanično objavljene zajedno sa punim i detaljnim specifikacijama svih varijanti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group