Sto godina BMW performansi

Više slika

Više slika

U losanđeleskom Petersen Automotive muzeju se otvara nova izložba pod nazivom “BMW: 100 Years of Performance”.

Kalifornija cilja ka tome da istakne sve inovacije korišćene na trkačkim vozilima ovog nemačkog proizvođača automobila i celokupan događaj predstavlja deo proslave stote godišnjice brenda.

Automobili koji će biti istaknuti za ovu priliku uključuju model sportskog automobila Alpina 2002ti iz 1970. godine, bolid Formule 1 FW22 iz 2000. godine, koga je vozio Ralf Šumaher, kao i originalni M1 automobil iz 1979. dizajniran od strane Đurgara Gerere.

Zapravo cela odabrana kolekcija - koja će biti praćena brojnim BMW klasicima, koji su i dalje u voznom stanju, uključujući i model 507 roudster - toliko redak i važan za trkačko nasleđe ovog brenda, što samo pokazuje koliko je kompaniji BMW bitna ova manifestacija u čast tako velikog jubileja. Svi ovi automobili su muzejski eksponati i nikada ne bi bili izvezeni da nije u pitanju ovako specijalan trkački događaj.

"Peterson je počastvovan ukazanom prilikom da bude domaćin ovim neverovatnim vozilima", izjavio je Adam Lansbarg, glavni direktor marketinga Petersen Automotive muzeja. "Mi smo ponosni što možemo da sarađujemo sa tako posvećenom kompanijom i grupom ljudi", dodao je u daljem razgovoru.

Najstariji automobil na izložbi, koja traje do 14 oktobra, jeste Alpina 2002ti iz 1970. godine, za čijim upravljačem su se nalazili Nik Krav i Džon Moton. To je vozilo koje je oblikovalo model Alpina kao trkačku i ulično legalnu silu i postavilo BMW porodicu nazad na stazu.

Iz iste dekade dolazi i IMSA specifikacijski model 320i Turbo, iz 1979. godine tačnije, koji je tada predstavljao pravo čudovište. Njegov motor je bio baziran na jedinici sa turbopunjenjem koja je dolazila iz M12 modela i Formula 2 šampionata, isporučujući točkovima 600 ks. Kada je taj isti motor bio prerađen za Formulu 1 njegova maksimalna sila je iznosila 1.000 ks.

Nisu baš svi trkački puleni kompanije BMW bili kompletan uspeh. Model M1 je otkriven prvi put 1979. godine na sajmu u Parizu i predstavljao je prvi automobil srednjeg motora ovog bavarskog brenda.

On je izgledao kao ulični superautomobil izgrađen, kao takav po svim trkačkim pravilama, ali i pored ubrzanja od 0 do 100 za manje od 6 sekundi i poboljšanog sportskog upravljanja ovaj model nije imao velikog uspeha na tržištu. Međutim ovaj automobil je 35 godina kasnije predstavljen kao klasik i jedan od najznačajnijih predaka svih modernih BMW mašina.

Postavka će takođe uključivati i umetnički automobil Džefa Krosa, prikladnog sportaka M3 GT2 iz 2010. godine koji se iste godine takmičio na trci 24 Hours Le Mans.

"BMW je izgradio svoju reputaciju sa trkačkim performansama, kako na stazi tako i na ulicama, sa ovim automobilima koje ćemo mi prikazati u Petersen muzeju", rekla je Trudi Hardi, potpredsednik marketinga severnoameričkog ogranka kompanije BMW. "Ova kolekcija ikoničnih BMW automobila ne demonstrira samo ono gde smo nekada bili, već sve što ovaj znak predstavlja, iza čega brend stoji i za šta će nastaviti da se zalaže kako se dalje bude razvijao tokom sledećih sto godina", dodala je.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group