Stiže ZF 9HP revolucionarni menjač

Prvi menjač sa 9 stepena prenosa ugrađivaće se u Range Rover Evoque...

 

Novi ZF 9HP automatski menjač sa 9 stepena prenosa  je namenjen za upotrebu u automobilima sa poprečno ugrađenim motorima, a bazira se na ZF tehnologiji upravljanja koja je izvorno razvijena za ZF 8HP menjač. U poređenju sa klasičnim automatskim menjačem sa šest stepeni prenosa dobijen je ukupni prenosni oodnos od 9,3 sa malim koracima između stepeni prenosa. To smanjuje potrebu za većim okretajima motora, a time štedi gorivo. Osim toga, najniži prenosni odnos je manji nego u 6-stepenom menjaču, pa je time i bolji za off-road upotrebu. Efikasnost menjača je veća od 97 posto u svim stepenima prenosa. 

Upravljačka jedinica ima u potpunosti integrisan modul sa svim senzorima, aktuatorima i potrebnom elektronikom.

9HP koristi modularni dizajn i programski upravljački sklop što omogućava da se menjač ugradi u automobil bez zahteva za značajnim promenama. Iako je 9HP šest milimetara duži od 6-stepenog menjača, ima 7.5 kg manje. Smanjenje mase je postignuto korišćenjem planetarnog seta zupčanika sa devet brzina, četiri jednostavna seta zupčanika i šest elemenata za promenu prenosnog odnosa. Pretvarač momenta smanjuje vibracije i izoluje oscilacije pa je osigurana ugodna vožnja. Kako bi se smanjili hidraulički gubici, koriste se različiti sistemi za prigušivanje kako bi se  ´lock-up´ spoja mogao zatvoriti već pri niskim brzinama. Raznovrsne metode prigušivanja osiguravaju optimalno prilagođavanje za različite motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Inovativna koncepcija menjača omogućava menjaje više stepeni prenosa u jednom koraku.

Prvi 9HP menjač će se ugrađivati u Range Rover Evoque koji na tržište dolazi početkom 2014. godine. Zameniće aktuelni automatski menjač sa šest stepeni prenosa. Novi menjač skraćuje vreme potrebno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2 sekunde i smanjuje potrošnju novog Range Rover modela za 12 posto kod benzinskih motora i 16 posto kod dizelskih motora.

Range Rover Evoque će se na tržištu pojaviti sa ZF 9HP menjačem početkom 2014. godine

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group