Stigao je - Koenigsegg One:1

Koenigsegg je pred ženevsku premijeru predstavio svoj novi model pod nazivom One:1, čije se neobično ime odnosi na odnos snage i mase.


Naime, One:1 razvija snagu od 1341 KS i ujedno teži 1341 kg, odnosno ima onaj magičan odnos snage i mase od 1:1. Recimo samo i da je masa raspoređena 44 na prema 56 u korist zadnje osovine.

Švedski proizvođač svoj posljednji model, dodatno dorađenu Ageru R, opisuje kao mega automobil sa obzirom da razvija snagu od skoro 1 megavata. Konkretnije, njegov 5,0 V8 razvija snagu od 986 kW, odnosno 1341 KS i najveći obrtni momenat od 1371 Nm pri 6000 o/min. Ovaj motor za rad može koristiti i normalni benzin, E85 bio-gorivo i trkačko gorivo.

U odnosu na Ageru One:1 je dobio 20% lakšu karbonsku šasiju, sisteme aktivne aerodinamike, aktivno podešavanje tvrdoće trapa i visine poda, novi titanski izduv i mnoge druge dorade. 

Spomenuta snaga i obrtni momenat se prenose na podlogu putem 7-stepenog menjača sa dva kvačila i pogona na sva četiri točka i elektronski kontrolisanog diferencijala. Za ubrzanje do 400 km/h One:1 će trebati oko 20 sekundi, a za zaustavljanje pri toj brzini svega 10-ak sekundi. Pri brzini od 100 km/h zaustavni put iznosi samo 28 m.

Tome je tako zahvaljujući kočionom sistemu sa samoventilirajućim carbon-keramičkim diskovima koji su napred promera 397, a pozadi 380 mm. Takođe, spreda se nalaze 6-klipna, a pozadi 4-klipna kešta. Riječ je o sistemu prenetom sa modela Agera R, a od istog je automobil pozajmljen, ali sada i dodatno dorađen, trap.

One:1 je opremljen i felnama od karbonskih vlakana veličine 19-cola napred i 20 pozadi, a na njima se nalaze i Michelinove Cup gume namenjene brzinama do 440 km/h. U Koenigseggu smatraju da će One:1 biti najbrži automobil na ulici, ali tačni podaci o njegovoj brzini još uvek nisu objavljeni. 

One:1 će biti proizveden u svega 6 primeraka, a za svaki će biti potrebno izdvojiti astronomsku, za sada nepoznatu cenu. Cena ionako više nije bitan podatak sa obzirom da je svih 6 primeraka već prodato.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group