Šta sve spada u mali servis?

Mnogi vozači su u nedoumici kada ovo pitanje dođe na red...

Svi znaju da automobili moraju da imaju mali i veliki servis koji se radi na određenu pređenu kilometražu. Mi ovoga puta konkretno pričamo o malom servisu i usmeravamo pažnju na delove koji se moraju menjati tokom ovog manjeg servisa.

Da odmah pređemo na stvar. Tokom malog servisa potrebno je promeniti ulje i odgovarajuće filtere, odnosno filter ulja, filter goriva, filter vazduha i filter klime.

Ovakav mali servis obično se radi na 10-12 hiljada kilometara, a nekada se radi i pre ili posle, u zavisnosti od određenih delova i proizvođača. Filter ulja i samo ulje, najbitnije su komponente koje se tokom malog servisa moraju promeniti.

Ulje ima tri funkcije, da podmazuje, da čisti i da hladi vaš motor. Zato je vrlo važno da redovno proveravate nivo ulja u vašem vozilu.Bez ulja, motor vašeg automobila ne može pravilno da radi, počinje da se haba i da se greje i na kraju prestaje sa radom. Zbog toga je ulje krv vašeg automobila koje morate redovno proveravati, ali i menjati.

Filter ulja ima zadatak da skuplja opljke i čestice koje se nalaze u ulju, pa je potrebno i njega zameniti, kako bi ulje uvek bilo čisto.

Fiter vazduha nalazi se u usisnoj grani autombila i ima funkciju da prečišćava vazduh koji dolazi do motora. Vremenom, ovaj filter se prlja i može dovesti do lošijih performansi i slabije kompresije autombila.

Filter klime ima sličnu funkciju kao i filter vazduha, samo što on čisti vazduh koji ulazi u vašu kabinu.

Filter goriva čisti nečistoće koje se nalaze u gorivu, pa je zato vrlo važno da i njega promenite.

Ako vaše vozilo redovno servisirate i ako sve ove delove budete menjali tokom malog servisa,vaš automobil će biti daleko pouzdaniji i dugotrajniji.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group