SSC ULTIMATE AERO - 1.300 konja

Drugi najbrži super automobil svih vremena je SSC Ultimate Aero Shelby Super Cars od čak 1.300 konja, od kojih vam zastaje dah...

Iako je u brzinskom testu izgubio od Veyron-a, ovaj sportski auto je jedan od najupečatljivijih automobila ovakvog tipa. Kompanija Shelby je poznata po replikama automobila zanimljivog i neobičnog dizjana, dok je ovaj model nastao kao posveta osnivaču ove kompanije - Caroll Shelby. Sjajni model SSC kompanije vodi poreklo iz 2004. godine, kada je za izradu prototipa korišćena šasija Lamborghini Diabla, motor Corvette C5R i isti šestostepeni menjač, već viđen u Dodge Viper-u.

Konačno, automobil u sličnom obliku, kakav je i danas, nastao je 2006. godine, opremljen motorom Chevrolet-a, turbo punjenjem i ogromnim 1063 KS. Osnovni Ultimate Aero, ekskluzivni sportaš iznenađuje ne samo kada ga poredite sa običnim vozilima, već i u odnosu na druge super automobile. Naime, V8 dvostruki turbo motor od 6.3 litre, sa neverovatnih 1200 konjskih snaga i snagom obrtnog momenta od 1100 Nm su činjenice vredne poštovanja i divljenja. Usled ovakve konfiguracije motora, SSC je 2009. godine „izbacio“ model Aera, koji ima neverovatnih 1287 konja i za koji se slobodno može reći da je trenutno najsnažniji automobil na svetu. Za Ultimate Aero možete da pomislite da je jedan od onih automobila koji su napravljeni kako bi služili samo jednoj svrsi – postizanju velikih brzina.

Tokom 2007. godine, ovaj automobil je postavio Ginisov rekord u brzini jednog uličnog automobila. Postigao je maksimalnu brzinu od 412 km/h, brzinu za koju su ljudi mislili da je moguće videti samo u Formuli1. Taj rekord je bio u vlasništvu Aera skoro tri godine, dok ga za nijansu nije oborio Bugatti Veyron, (430km/h) 2010. godine. Kao što smo već primetili, uz super brze automobile ide sjajan i aerodinamičan, pomalo „svemirski dizajn“. Ista je situacija i sa Ultimate Aerom.

Da li će u Shelby-ju uspeti da naprave poboljšanja kod jednog od najuticajnijih super automobila, koja će ponovo doći na tron najbržeg automobila na svetu? Ne znamo, ali je vrlo moguće. Jedno je sigurno! Ako biste hteli da posedujete ovo luksuzno vozilo, treba vam suma od „simboličnih“ 970.000 dolara i bićete na 1.300 konja!

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group