SSC Tuatara ponovo pokušao da postane najbrži automobil na planeti

Gotovo vizuelno identičan konceptu koji je predstavljen pre oko sedam godina, proizvodni model Tuatara poseduje karbonsku karoseriju koja mu omogućuje vučni koeficijent od 0,27. Kompanija tvrdi da je ovo značajno manje od njegovih prvih konkurenata Bugatti Chiron (0,36), Koenigsegg Agera (0,33) i Hennessey Venom F5 (0,33).

Sveukupno, automobil meri 4.429 mm dužine, 1.991 širine i 1.092 mm visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,672 mm. Ekstenzivna upotreba karbonskih vlakana takođe omogućuje modelu da poseduje maksimalnu težinu od 1.247 kilograma.

Snaga ovog automobila dolazi iz moćnog V8 motora koji proizvodi 1750 KS. Ubrzanje je neverovatno i brzinu od 0 do 100 km/h ovaj auto može postići za 2.5 sekundi, što ga čini jednim od najbržih automobila na planeti.

Kompanija Tuatara je nedavno proglasila da je njihov automobil postao najbrži produkcioni auto na planeti i da je dostigao brzinu od 532 km/h, ali nažalost, taj rekord nije prihvaćen i od kompanije je zatraženo da  ponovi obaranje rekorda.

Oni su drugi pokušaj zakazali za 12. decembar, ali usled vremena, trka nije mogla da se održi. Ipak, 13 decembra, SSC Tuatara se uputio na praznu pravolinijsku stazu i pokušao ponovo da obori rekord.

Na razočarenje mnogih, Tuatara ni ovoga puta nije uspela da obori rekord. Auto je došao do brzine od 404 km/h, i imao je još pola staze za postizanje maksimalne brzine, ali tada je utvrđeno da motor radi samo na 6 cilindara i da su mu potrebna mehanička štelovanja.

Obaranje rekorda je ponovo odloženo i nemamo vesti kada će se ponovo zakazati.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group