Srpski inžinjer uvodi novi tim u Formulu 1


Budućnost Formula 1 takmičenja izgleda veoma svetla, makar što se tiče njenih učesnika...

Nekoliko poslednjih nedelja, dolazili su nam izveštaji o dva moguća dobavljača motora koji su zainteresovani da se priključe velikom cirkusu - bivši šampion koji planira povratak na scenu i novi tim koji želi da učestvuje u ovom takmičenju. Sada se ispostavlja da bi to mogao učiniti još jedan.

Sudeći prema izveštajima svetskh medija, Zoran Stefanović radio je na novom timu, koji je ovoga puta baziran u Italiji. Srpski inžinjer i biznismen u tri odvojena navrata pokušao da uđe u Formula 1 takmičenje, a najnoviji pokušaj je bio 2009. godine kada su Hispania, Manor i Caterham timovi ušli u svetski šampionat i postali nova imena na listi, ali Stefan GP, kako je tada nazvan, nije, uprkos tome što je preuzeo gotovo sve komponente kompanije Toyota i članove njenog tima kada su bili na izlaznom putu iz ovog takmičenja.

Priča se da je Stefanović već postavio svoju radionicu, ne u Velikoj Britaniji, već u Italiji, gde su Ferrari i Toro Rosso bazirani. Nove ustanove tima uspostavljene su u Parmi, koja ne samo da je blizu Varano de Melegari staze, gde je Dallara baziran, već i nedaleko od autoputa koji vodi ka Modeni, domu kompanija Ferrari, Maserati i Pagani, i Bolonje, gde su Ducati i Lamborghini, Faenze - u kojoj se nalazi Scuderio Toro Roso i Imole - u kojoj možete pronaći Autodromo Enzo e Dino Ferrari koji su domaćini San Marino Grand Prix takmičenja.

Prema navodima, Stefanović koristi vazdušne tunele u okolini i kao glavnog direktora tehničkog odeljenja zaposlio je argentinskog inžinjera Enrikea Scalabronija, bivšeg radnika timova Dallara, Ferrari, Williams, Lotus i Peugeot.

Stefanović je nedavno putovao u Austriju kako bi se sreo sa sportskim direktorom F1 takmičenja Rosom Braunom tokom trke koja se održava u ovoj zemlji i ima 12 meseci da isplanira formiranje svog tima, ali najveći problem sa kojim se može susresti jeste odobrenje Svetske organizacije za priključenje ovom takmičenju. Žan Tod je pokrenuo čitav proces, međutim, to i dalje ne znači da će Stefanović dobiti zeleno svetlo četvrti put za redom, mada se mi iskreno nadamo i želimo mu svu sreću.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group