Slate Grey Porsche 911 R u slavu Stiv Mekvina


“Trkanje, to je život. Sve pre i posle toga je samo čekanje.” Tako je govorio Stiv Mekvin, legendarni glumac i pasionirani zaljubljenik u automobile.

Njegova harizima, nonšlantan stil i pronicljiv ukus, inspirišu i danas prestižne brendove i skupocenu automobilsku industriju da kreiraju luksuz koji je svojevrstan omaž “Banditu”, kako su ga zvali.

I danas, 37 godina nakon smrti, Stiv Mekvin je nepresušna inspiracija. Tako je jedan od najprodavanijih modela TAG Heuer satova i dalje TAG Heuer Monaco Calibre 11, a Porsche koji je i sam Mekvin vozio (tačnije Porsche 911 S) lansirao je model Slate Grey Porsche 911 R koji ima neverovatne sličnosti sa modelom Porsche 911 S.

Famozni Porsche Slate Grey 911 ­S i ovaj novi, opasno dobar 911R, deli 46 godina razlike, ali sličnosti su očigledne. Klasični Porsche holivudske legende  poslužio je kao inspiracija i za Slate Grey 991 koji je učestvovao je u strastvenom filmskom projektu Le Mans iz 1971. Akcioni film u kojem Mekvin glumi glavnu ulogu, je priča o profesionalnom vozaču auto-trka koji učestvuje na slavnoj automobilskoj trci 24 sata Le Mansa.

Iako novi model koji je debitovao na Sajmu automobila u Ženevi marta 2016. nije najbrža i najmoćnija varijanta 911, u domenu čistog vozačkog zadovoljstva, itekako je vredan pažnje. Specijalna edicija ovog automobila izrađena je u seriji od samo 991, primeraka pa ih je danas na tržištu veoma teško pronaći.

Srećom, jedan od vlasnika novog modela odlučio je da ovaj automobil još više personalizuje, pa je na svoj Porsche 911 R, tačnije na pragove od karbonskih vlakana ugravirao Mekvinov citat “Trkanje, to je život. Sve pre i posle toga je samo čekanje.”

Automobil poseduje žute kočione čeljusti, sedišta od karbonskih vlakana presvučena tartan presvlakama, kao i oznaku limited edition #967 od 991. Ovaj model  unikatnim takođe čini i Paint to Sample boja koju ima samo nekolicina standardnih modela 911 R, a koja se izrađuje na zahtev određene klijentele. Automobil je karaktersistično Slate Grey (škriljac sivo) boje, sa dve srebrne trake na haubi i žutim ispisom Porsche na vratima.

 

Mekvinov 911 S je prodat na aukciji 2011. po ceni od 1.375.000 američkih  dolara, a diler automobila Eleven Cars veruje da će ovaj osavremenjeni primerak iako je prethodno imao vlasnika, dostići cenu između 600 i 800 hiljada dolara na aukciji koja je zakazana za 8. februar. 2017. u Sotbiju u Parizu, od čega će 25 % biti donirano Institutu Gustave Roussy za istraživanje raka, bolesti od koje je i sam Stiv Mekvin preminuo.

Foto: Eleven Cars i TAG Heuer

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group