Renault kreira buduće Mitsubishi modele za evropsko tržište

Novi navodi svetskih medija donose informacije o tome da će kompanija Renault najverovatnije preuzeti proizvodnju Mitsubishi automobila u jednoj od svojih francuskih fabrika...

Ovakav potez smisleno može biti kontradiktoran prethodnim planovima za potpuno zaustavljanje prodaje Mitsubishi vozila u Evropi. Nissan je kupio 34% udela brenda Mitsubishi, nakon što je otkrio da je on pružio netačne podatke o gorivnoj efikasnosti njegovih modela. Ova akvizicija dodala je još jedan slavni brend već aktivnom Renault/Nissan savezu, formirajući na taj način partnerstvo između kompanija Renault-Nissan-Mitsubishi.

Restruktuiranje grupacije prvi put je objavljeno u okviru globalnog ekonomskog preokreta i borbe vezane za lošu prodaju Mitsubishi automobila. Nazvan “Small But Beautiful”, ovaj plan predstavlja deo budućeg projekta dizajniranog kako bi se uskladio sa globalnim padom potražnje na tržištu automobila. Predlog bi trebalo da postavi fokus ovih kompanija na njihove najjače prodajne linije i ukine sve one koje su previše slabe.

Ovo može učiniti da Mitsubishi zamrzne sva nova izdanja evropskih modela, koji su prethodno držali oko jedan posto ukupnog tržišta. Umesto na njih, Mitsubishi će se koncentrisati na svoje napore uložene u Azijsko tržište, gde ovaj brend poseduje veliki uspeh sa modelima kao što su prethodna generacija Pajero/Montero serija, koje su tamo visoko cenjene. 2022 Outlander predstavljaće prvi Mitsubishi baziran na Nissan arhitekturi. Uprkos dobroj prodajnoj stopi prethodnih godina, evropsko lansiranje ovog modela ipak ne možemo očekivati.

Međutim, sudeći prema Financial Times, publikaciji koja poseduje direktne izvore i znanje vezano za ovu temu, uprava japanskog brenda sada ipak razmatra vraćanje ove linije na stari kontinent. U jednom izveštaju navedeno je da kompanija Mitsubishi razmatra upotrebu jedne Renault fabrike u Francuskoj radi uspešnog nastavljanja proizvodnje i zadržavanja prisustva ovog proizvođača na evropskom podneblju.

Dodatno, kod nas su pojedini modeli brenda Mitsubishi veoma dobro prošlil, sa Outlender priključno hibridnom varijantom koja predstavlja najbolje prodavanu seriju svoje vrste, dok Mirage/Space Star nastavlja da donosi veoma zavidne rezultate. Nova generacija Outlender modela predstavljena je ovog meseca i dolazi kao prvi Mitsubishi kreiran na Nissan platformi, deleći brojne šasijske i enterijerne elemente sa Nissan Rogue linijom radi smanjivanja troškova.

Ovakvi potezi potpuno su u ravni sa planovima o povećanju kooperativnosti među kompanijama, kao i iskorišćavanjem punog potencijala fabrika brenda Renault. Francuski proizvođač automobila donosi posao hiljadama Fransuza, sa generalnim direktorom brenda Renault, Lukom de Meom, koji je prethodno izjavio kako se njegova namera zasniva na povećanju proizvodnog kapaciteta njihovih fabrika, koje trenutno operišu na nivou od oko 70%.

Prema AutoNews Europe, Mitsubishi je izjavio da će odluka o zamrzavanju razvoja novih automobila u Evropi ostati na snazi do danjeg, dok je prvi čovek za odnose sa javnošću kompanije Renault odbio da komentariše bilo kakve "spekulacije".

N.Đ.

Izvor: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group