Prvi terenski hiperautomobil na svetu

Kompanija Prodrive kreirala je nešto što naziva prvim hiperautomobilom za sve terene...

Jednostavno nazvan Hunter, novi model sa izgledom terenskog vozila dizajniran je od strane slavnog tvorca Jaguar F-Type automobila Iana Kaluma i poseduje potpuno unukatnu estetiku.

Ovaj automobil napaja šestocilindrični motor duplog turbo punjenja kompanije Ford, koji stvara 600 ks i 700 Nm obrtnog momenta, dovoljnih za pružanje dobre brzine i ispraćen je šestostepenim menjačem sa pedalnim prenosom brzina, pogonom na četiri točka, vešanjem duplih viljušaka – sa podesivim amortizerima, sedamnaestoinčnim točkoviam i terenskim gumama od 35 inča, šestoklipnim Brembo kočnicama i panelima karoserije od ugljeničnih vlakana.

Za ubrzanje do stotke iz mesta ovoj divljoj mašini potrebno je manje od četiri sekunde, dok je maksimalna brzina limitirana na 300 km/h. Uprkos ovim impresivnim ciframa performansi, unutar ovog modela kupci ne mogu očekivati previše komfora i luksuza u putničkoj kabini, gde se sve zasniva na trkačkom iskustvu sa sedištima od ugljeničnih vlakana, pojasevima sa šest tačaka kopčanja i sistemom za gašenje požara.

„Postoje brojni hiperautomobili na tržištu, međutim, svi oni zahtevaju dobre puteve, pa čak i trkačke staze kako bi predstavili svoje performanse“, izjavio je osnivač ovog brenda, Dejvid Ričards. „Identifikovali smo da u određenim delovima sveta, posebno na Bliskom istoku, postoje brojne površine koje mogu biti istražene i ponekada je potrebno uputiti se izvan granica koje nameće asfalt. Upravo zbog toga, zašto ne bismo kreirali vozilo koje pruža mogućnost da se ovi regioni istraže sa performansama koje ni jedno terensko vozilo nije ponudilo do sada.“

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group