Prvi potpuno autonomni robotaksiji kompanije Zoox kotrljaju ulicama

Zoox kompanija, u vlasništvu Amazona, postala je pionir isporučujući prve robotaksije na javne puteve...

Zoox robotaksiji kreirani su namenski i ne poseduju upravljač niti pedale i mogu transportovati do četiri putnika brzinama do 60 km/h. Prvi zvanični radni dan ovih autonomnih modela bio je 11. februara i prevezao je zaposlene u kompaniji duž rute od gotovo dva kilometara do njihovih radnih mesta u Foster Sitiju u Kaliforniji.

Brend Zoox tvrdi da je ovo prvi put u istoriji da je autonomni, namenski kreiran i FMVSS komplementaran robotaksi na javnim putevima bez bezbednosti vozača. Iako ovo spolja deluje kao sitno dostignuće, stizanje do sedišta kompanije pratilo je veoma rigorozno testiranje na privatnim putevima i dobijanje dozvole od Kalifornijskog odeljenja za motorna vozila, kako bi mogli biti korišćeni na javnim putevima.  

Ua sada, ova usluga ostaje eksluzivna i besplatna za sve stalno zaposlene kompanije Zoox, što će joj omogućiti dalje prikupljanje podataka o performansama svojih autonomnih modela tokom dužeg vremenskog perioda. Čim vlada države Kalifornije da zeleno svetlo, Zoox planira da izbaci svoju uslugu u okviru javnog transporta.

Ovaj proizvođač je krenuo sa razvijanjem robotaksija samostalno, ali je pre tri godine kupljen od strane Amazona, kako bi na lakši način oživeo svoju viziju i taksi vožnju bez vozača učinio realnošću. Akvizicija od 1,2 milijarde dolara definitivno se isplaćuje Amazonu, koji će u budućnosti ove autonomne modele koristiti u dodatne svrhe transporta, kako se nove dozvole za javne puteve budu sticale.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group