Prvi Kinez sa 5 NCAP zvezdica

Nakon najnovije serije sigurnosnih testova, nezavisna organizacija Euro NCAP objavila je rezultate za dva automobila: kineski Qoros 3 Sedan i Kiu Carens. Oba automobila su osvojila maksimalnih pet zvezdica...



Koliko za kinesku automobilsku industriju znači ovaj rezultat, verovatno ne treba ni napominjati. Još se sećamo da je 2010. Euro NCAP ocenio kineski jednovolumen Landwind CV9 sa samo dve zvezdice u testu zaštite odraslih putnika, a ništa manje nisu živa sećanja na katastrofalni nastup kineskih automobila na evropskom tržištu 2005.

Sada se sve menja. Kina, izgleda, ima prvi automobil sa maksimalnom sigurnosnom ocenom. Posebno je značajno što se radi o automobilu u celosti razvijenom u Kini. Fabrika Qoros Auto Co, Ltd. ima sedište u Šangaju, a osnovana je 2007. kao joint-venture poznatog Chery-a (Chery Automobile) i fabrike Israel Corporation, najveće izraelske holding kompanije. Šef dizajna u Qorosu je Gert Hildebrand, nekadašnji dizajner u Miniju.

Limuzina Qoros 3 Sedan je osvojila čak 95% mogućih bodova u testu zaštite odraslih putnika, 87% u testu zaštite dece, 77% za sigurnost pešaka i visokih 81% za pomoćne sigurnosne sisteme.

Jednovolumen Kia Carens takođe je osvojio očekivani, maksimalni rezultat. To podrazumeva i 94% bodova u testu zaštite odraslih putnika, 76% u testu zaštite dece, 64% za sigurnost pešaka i 81% za pomoćne sigurnosne sisteme.

O.R.



Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group