Prodaje se najstariji Porsche na svetu

Više slika

Više slika

Porsche 356 model je poznat kao prvi automobil koji je nastao kao delo nemačkog brenda…

Ipak, istorija Porsche brenda je previše komplikovana kako bi se do detalja ispratila. Prvi automobil u istoriji koji je poneo Porsche ime je Type 64, a u pitanju je trkački model, pri čemu postoje samo tri ista, konstruisana u periodu između 1939. i 1940.godine, zbog čega je svakako to najznačajniji model koji su oni ikada kreirali. Od ta tri proizvedena, samo jedan model i dalje postoji, a upravo on će biti aukcijski prodat u avgustu ove godine.

Type 64 model je dizajnirao Ferdinand Porše za 1.500 kilometara dugačku trku između Berlina i Rima, koja je bila planirana za septembar 1939.godine. Kao što možete pretpostaviti, zbog izbijanja II svetskog rata trka je otkazana na žalost mnogih koji su joj se radovali.

Ovaj model je baziran na KdF Wagen – prethodniku Porsche dizajnirane Volkswagen Bube, ali je model kreiran za trke izdržljvosti opremljen aluminijumskim telom i laganim komponentama. Čak je i njegov motor bio tjuniran kako bi proizvodio 32 konjske snage.

Ovaj model je jedini koji je preživeo rat i koji je Porše porodica zadržala i koristila kao svoje lično vozilo. Njega je kasnije restaurirao osnivač Pininfarina brenda, Batista Farina, pre nego što ga je prodao austrijskom trkaču Otou Matheu 1948.godine, u čijem vlasništvu je ostao sve do njegove smrti 1995.godine.

Automobil je i dalje u svom originalnom stanju, zajedno sa originalnim motorom sa četiri cilindra, a dolazi sa originalnim alatom i rezervnim delovima. Veruje se da će tokom aukcijske prodaje ovaj model dostići cenu od 20 miliona dolara.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group