Prelepi Mercedes Gullwing obara cenovne rekorde

Sada je to najskuplji 300 SL sa karoserijom od legure ikada prodat na aukciji.

Neverovatno redak Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing iz 1955. prodat je za 6,8 miliona dolara na aukciji RM Sotheby’s Scottsdale prošle nedelje kako bi postavio novi rekord za kultni model.

Iako ponude zapravo nisu dostigle procene pre aukcije koje su se kretale između 7 i 9 miliona dolara, konačna cena bila je dovoljna da istakne cenjeni kupe na prvo mesto ispred kolege Alloy Gullwinga iz 55. koji je prodat za 4,2 miliona dolara 2012. godine.

Naravno, ovakva cena je očekivana s obzirom na pedigre i poreklo ovog četvorotočkaša. Broj šasije 5500332, nazvan “Weckerlé Alloy” predstavlja samo jedan od 24 aluminijumska Gullwinga koji su napravljeni 1955. i smatra se jednim od najređih serijskih automobila svih vremena.

Štaviše, ovaj poseban automobil je samo jedan od nekolicine koji je zadržao svoj originalni 3,0-litarski NSL inline-6 motor koji se podudara sa brojevima, brzu zadnju osovinu od 3,42, Rudge točkove, kao i autentičnu karoseriju.

Weckerlé Alloy je takođe podvrgnut brižljivoj restauraciji od strane Paul Russell & Company koja je završena krajem 1979. godine. Pored osvežavanja karoserije i mehaničkih komponenti, tim je dodao nove presvlake od gaberdina i odgovarajući set prtljaga. Kvalitet rada bio je na tako visokom nivou da je obnovljena verzija kasnije proglašena za „Best Gullwing“ na nacionalnom sastanku Gullwing grupe 1980. godine, a potom se pojavljivao na izložbama, događajima i skupovima širom zemlje.  

Iako svih 24 Alloy Gullwing modela još uvek postoje, vrlo malo njih dolazi na tržište. Ovo čini laganu varijantu skoro pet puta vrednijom od standardne čelične braće. Primer: čelični 300 SL iz 1955. sa svojim originalnim motorom prodat je za relativno skromnih 1,7 miliona dolara na istoj aukciji RM Sotheby's.

U galeriji pogledajte kako izgleda ovaj neverovatan automobil koji je san ljubitelja oldtajmera.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group