Predivni Mostro Barchettas model koga pokreće moćni Maserati

Pre sedam godina, kompanija Zagato predstavila je model Mostro, superautomobil baziran na Maserati tehnologiji i inspirisan trkačkim automobilima pedesetih godina prošlog veka...

Sada, ovaj brend spreman je ne samo da predstavi, već i isporuči prvi proizvodni automobil krajnje ograničene serije Mostro Barchetta, ili pojednostavljenije rečeno, roudster vezrije pomenutog kupea.

Mostro svoje ime duguje automobilu koji je ser Stirling Mos nazivao ’monstrumom’, odnosno Maserati 450S Coupe Zagato mašinom iz 1957. godine. Govoreći o svom novom projektu, predsednik kompanije Zagato, Andrea Zagato, izjavio je: „Odlučili smo se za ovo ime inpsirisani ser Sterling Mosovom prvom reakcijom i izjaviom  – ’predivan je kao monstrum’ nakon što je prvi put video Maserati Coupe. Ovo je bila antiteza koja na savršen način izražava jedinstvo brutalne snage i lepote sa filozofskog stanovištva“.

Na čitavom automobilu jasno se očitavaju sekvence trkačkog nasleđa kompanije. Dvosed raspored u enterijeru i njegov strmi, mali vetrobranski segment, koji lučno pokriva putničku kabinu, neodoljivo podsećaju na glisere, sa MonoCell šasijom kompanije Maserati, kreiranom u potpunosti od ugljeničnih vlakana, oslobođenom sistema kontrole proklizavanja i prednje montiranog menjača kao glavnom referencom na slavni trkački automobil.

Kupci ovog predivnog automobila mogu izabrati između 4,2 litara velikog V8 motora sa 414 kks ili trolitarske Maserati jedinice sa 621 kks, koji se nalaze i u trenutnim Maserati MC20 modelima. Nova Zagato mašina stiže sa savršenom distribucijom težine u odnosu 50-50, šestoklipnim AP Racing kleštima napred i četvoroklipnim modelima pozadi, šestostepenim sekvencijalnim menjačem, vešanjem sa duplim viljuškama na sve četiri strane, podesivim amortizerima i kombinovanom težinom od svega 1.200 kilograma.

Ukratko, Mostro Barchetta deluje kao veoma sposoban automobil kako za uličnu, tako i za trkačku vožnju. Svega pet modela će biti kreirano u seriji, od kojih su gotovo svi namenjeni klijentima koji se nalaze na kolekcionarskoj listi kompanije Zagato.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group