Potpuno nova Toyota Yaris Cross

Više slika

Više slika

Yaris Cross je potpuno novi model koji objedinjuje Toyotino bogato iskustvo i znanje u dizajnu i konstruisanju malih automobila i SUV modela, razvijen za Evropu, posebno imajući na umu evropske kupce od početne faze koncepta...

Novi model donosi ključne kvalitete s nove generacije Yaris hečbek (hatchback) verzije, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Automobil godine” u Evropi: takozvano „Big-Small“ pakovanje koje maksimizuje unutrašnji prostor i praktičnost, uz hibridni električni pogon četvrte generacije, s najvišim bezbednosnim standardima koje omogućava druga generacija sistema Toyota Safety Sense, kao i jedinstveni zabavni karakter kojim se automobil odlikuje u vožnji.

Ove prednosti objedinjene su s autentičnim karakteristikama SUV modela, zasnovanim na Toyotinom nasleđu inovacija koje uključuje poreklo sada već osnovnog segmenta tržišta rekreativnih SUV-ova uspostavljenog s prvim RAV4 pre više od 25 godina.

Predstavljanjem modela Yaris Cross porodica Toyota Yaris se proširuje, pridružujući se hečbek verzijama Yaris i GR Yarisu kao automobilu visokih performansi. To Toyoti takođe omogućava ponudu najšire game hibridnih električnih SUV modela na tržištu, pored kompaktnog C-HR-a, modela RAV4 kao automobila srednje veličine, uz Highlander sa sedam sedišta, dajući kupcima izuzetan izbor veličine modela i mogućnosti da ispune sve svoje potrebe.

Zamenik glavnog inženjera na projektu razvoja Yarisa Cross, Hideaki Hayashi objašnjava: „Kada smo počeli planiranje novog Yarisa Cross, uzeli smo u obzir vrednost SUV-a i ono što smatramo da je potrebno sledećoj generaciji automobila u B segmentu. Ono što mi je palo na pamet jeste automobil koji vlasnicima omogućava da izraze svoju individualnost i podrže svoj jedinstven i aktivan način života”.

Tema razvojnog tima bila je ideja „Uvek u pokretu“, i kao izraz najvažnijeg pravca razvoja automobila koji će se u vožnji ponašati „Lako, brzo, pametno“. To ga čini savršeno prilagođenim za svakodnevnu upotrebu, ali s avanturističkim aspektom koji je od suštinskog značaja za uspešan SUV. Dizajn predstavlja elegantan, urbani izgled automobila u kojem vlasnici mogu biti ponosni i primećeni, spajajući robustne kvalitete SUV-a sa još naprednijim i dinamičnijim utiskom u vožnji.

Ispod “kože”, Yaris Cross je konstruisan na platformi GA-B, namenjene manjim automobilima, koja je deo filozofije pod nazivom Toyota New Global Architecture. Platforma pruža potrebnu čvrstinu koja je već vrlo uspešno iskorišćena na kompaktnom hečbek vozilu Yaris. Sve to, u kombinaciji s četvrtom generacijom Toyotinog hibridno električnog pogona i u SUV verziji vozila obezbedilo je ubedljive performanse, ekonomičnost u potrošnji goriva, niske emisije gasova i laku upravljivost u gradskim uslovima. Ponuda Toyotinog inteligentnog pogona na svim točkovima (AWD-i) dodatno naglašava autentičan karakter ovog SUV-a modela.

Stvoren u Evropi za evropske kupce

Yaris Cross se proizvodi u pogonu Toyota Motor Manufacturing France, u Valensijenu (Francuska), gde je uloženo 400 miliona evra kako bi se Yaris i Yaris Cross proizvodili istovremeno na istoj proizvodnoj liniji. Proširenjem Toyotinog evropskog proizvodnog programa ojačana je strategija lokalno orijentisane kompanije i podstaknut napredak ka dostizanju cilja od 1,5 miliona godišnje prodatih vozila u Evropi do 2025.

Yaris Cross dolazi kao snažan konkurent na rastućem evropskom tržištu SUV modela iz B-segmenta. Toyota očekuje nastavak rasta plasmana, prvenstveno podstaknut smanjenjem broja kupaca većih modela C segmenta ili traženjem alternativa za hečbek verzije B segmenta, uz veću potražnju za vozilima koja bolje odgovaraju savremenom načinu života.

DIZAJN

• Koncept dizajna „Lako, brzo, pametno“ za udobnost i okretnost manjih automobila

• Spoljni izgled oslanja se na Toyotin dizajn SUV modela

• Unutrašnji prostor pruža praktičnu kabinu i prtljažni prostor

Dizajnerska ideja prilikom nastanka Yarisa Cross bila je „Lako, brzo, pametno“, određena s ciljem stvaranja automobila koji je idealan partner za svakodnevne aktivnosti. Tim za Toyotin evropski dizajn i razvoj (ED2), pri Toyotinom Evropskom dizajnerskom centru na jugu Francuske, radio je na ponovnom osmišljavanju urbanog SUV-a, koji donosi robustniji ali minimalistički Dizajn, kojim se Yaris Cross izdvaja od konkurenata.

Njegov snažan stil, u skladnoj karoseriji, izražava robustnost i okretnost što evropski kupci najviše žele, uz lako upravljanje neophodno za urbani život. Istovremeno, konstrukcija omogućava rešenja u unutrašnjosti s dosta komfora i velikom nosivošću, prateći već dobro poznat Yarisov pristup „Big-Small“ prilikom pakovanja.

Donji deo karoserije, sa visoko postavljenom horizontalnom osovinom koja se proteže od nosa do zadnjih svetala, naglašava linije uzdignutog, snažnog SUV-a. Točkovi i pneumatici većeg prečnika - do 18 inča - pojačavaju moćni vizuelni utisak i ujedno doprinose sposobnosti automobila da se nosi s različitim uslovima vožnje. Elegantan izgled pojačan je i velikim lukovima zadnjih krila.

Prednji deo odražava snažan i moćan urbani izgled, s gornjom i donjom rešetkom maske koje formiraju dva naslagana oblika trapeza – jedinstvenu odliku dizajna Toyotinih SUV modela. Tanke svetlosne grupe u obliku dijamanta imaju LED projektorska svetla (u višim paketima opreme), s odvojenim, vertikalnim dnevnim svetlima i kružnim LED svetlima za maglu postavljenim u uglovima niže zaštitne maske. Zadnji deo se odlikuje širokim vratima prtljažnika i četvrtastim centralnim delom koji izražava funkcionalnost automobila. Uokviren je širokim zadnjim elementima i linijama u obliku slova C koji se završavaju u spuštenim uglovima. Od srednje bogatih paketa, sva zadnja svetla koriste LED tehnologiju i nude sekvencijalne pokazivače pravca.

Oblik karoserije je optimizovan radi aerodinamičke efikasnosti, a za bolju stabilnost primenjeni su vazdušni kanali na strateškim tačkama. Tu je i gotovo potpuno ravna podna površina s pločama koje doprinose stabilnosti automobila i tako pomažu da duga putovanja budu manje zamorna za vozača.

U poređenju sa hečbekom, Yaris Cross je 95 mm viši (sada 1.595 mm), 20 mm širi (1.765 mm) i 240 mm duži (4.180 mm). Međuosovinsko rastojanje je ostalo nepromenjeno sa 2.560 mm, ali povećanjem klirensa za 25 mm (na 170 mm) istaknut je jedinstveni SUV dizajn, kao i poboljšana visina sedenja i omogućena odlična preglednost za vozača. Okretnost u gradu je osigurana radijusom okretanja od 5,3 m/krug (pneumatik).

U zavisnosti od paketa opreme, za Yaris Cross predviđeni su 16-inčni aluminijumski naplaci srebrne boje, 17 i 18-inčni, mašinski obrađeni aluminijumski naplaci svetlo sive ili tamno sive boje, ili 18-inčni aluminijumski naplaci s mašinskom obradom i crne boje. U ponudi postoji 10 boja karoserije, uključujući nove biserne i metalik nijanse; dvobojna završna obrada sa crnim, zlatnim ili belim krovom dostupna je za modele s višim paketima opreme.

Unutrašnjost

Unutrašnji dizajn Yarisa Cross odlikuje se modernim, kvalitetnim osobinama hečbeka, dok je puno pažnje posvećeno rešenju „brzog pristupa“ koji je neophodan za svakodnevne potrebe.

Izmenjen je izgled brojnih elemenata kao što su prednji stubovi, pragovi i centralna konzola, a nove su i završne obloge na vratima i naslonima za ruke. U skladu s koncepcijom SUV automobila, centralna konzola je dobila na važnosti, sa snažnom vertikalnom formom koja se spušta s multimedijalnog ekrana sve do ručice menjača obuhvatajući kontrole grejanja i ventilacije. Komande za vožnju, uključujući prekidač za izbor režima vožnje i (gde je obuhvaćeno paketom opreme) prekidači za režim pogona na svim točkovima, grupisane su odmah ispred ručice menjača.

Poboljšan, viši položaj za vožnju omogućava vozaču dobru vidljivost koja se i očekuje od SUV modela, praćen dizajnom sedišta i upravljača koji pružaju udobnost i snažan osećaj povezanosti i kontrole nad vozilom.

Toyota Smart Cargo

Praktičan tovarni prostor, jednostavan za korišćenje, s dosta prostora za smeštaj opreme za slobodno vreme i putovanja, kao i svakodnevnog tereta, bitan je kvalitet ovog SUV-a, čemu su namenjena pametna unutrašnja rešenja za smeštaj stvari. Sa svim sedištima, bez preklapanja, uključujući i prostor u duplom podu prtljažnika, na raspolaganju je 397 litara tovarnog prostora; ako spustite zadnja sedišta zapremina se povećava na maksimalnih 1.097 litara.

Prilagodljivost obaranja sedišta je omogućena u odnosu 60:40, ili u višim paketima opreme 40:20:40. Vrhunski Toyotin sistem Smart Cargo, dostupan u paketima sa više opreme, ima pod prtljažnika sa dva nivoa, i mogućnost preklapanja sedišta u odnosu 60:40, što omogućava korišćenje dela ili celog poda kako bi se lako mogli prenositi veći i viši predmeti. Prilagodljivost znači, recimo, da ima dovoljno mesta za dva velika kofera, ili torbe za golf, skije, bicikl ili drugu opremu za slobodno vreme. Manji predmeti mogu se sigurno držati na svom mestu pomoću fleksibilnog pojasa, koji je nova opcija dodatne opreme.

Pristup prtljažniku je jednostavan zahvaljujući električnim vratima prtljažnika sa senzorom za otvaranje zamahivanjem noge, bez upotrebe ruku.

HIBRIDNI POGON

• Toyotina hibridno električna tehnologija četvrte generacije

• Maksimalna puna snaga sistema od 116 KS/85 kW

• Ekonomična potrošnja goriva 4,4-5,0 l/100 km i 100-114g/km emisija CO2

Yaris Cross pokreće Toyotina hibridno električna tehnologija četvrte generacije, sistem koji je prvi put primenjen na novom Yarisu hečbek. Srce tog sistema je trocilindrični, 1,5-litarski Hybrid Dinamic Force motor koji ima istu osnovnu strukturu i način rada kao i veći dvolitarski agregat koji se ugrađuje u Toyotu Corollu i C-HR. Duži hod klipa, brzo sagorevanje, visok stepen kompresije od 14:1, kao i kontrola temperature i pritiska pomažu da se u Atkinsonovom ciklusu postigne visoka toplotna efikasnost od 40%, pa se iz svake kapi goriva više energije iskoristi za pogon automobila.

Motor Hybrid Dinamic Force je tiši tokom ubrzanja, a najveća snaga i obrtni moment motora dostižu se pri nižim obrtajima motora - 92 KS/68 kW pri 5.500 o/min, i 120 Nm između 3.600 i 4.800 o/min.

Maksimalna snaga celog sistema (motora i elektro-motora) iznosi 116 KS/85 kW. Potrošnja goriva i emisija CO2 (kombinovani WLTP) kreću se od 4,4-5,0 l/100 km i 100-114 g/km (vodeći u klasi 4,7-5,1 l/100 km i 106-116 g/km sa AWD-i pogonom).

Elektromotor i kontrolna jedinica

Kompaktni hibridni sistem obuhvata električni motor/generator koji daje više snage i bolji odziv od prethodnog Toyotinog sistema. Motor od 580 V proizvodi 80 KS/59 kW i 141 Nm obrtnog momenta.

Kontrolna jedinica protoka snage takođe ima kompaktniji dizajn i kapacitet veće gustine. Može da kontroliše jačinu struje više od 100 A, i pojačava napon od 177,6 V litijum-jonske hibridne baterije na 580 V. Njegovi vertikalno postavljeni tranzistori i efikasan sistem hlađenja omogućavaju angažovanje tranzistora do 10.000 puta u sekundi.

Litijum-jonska hibridna baterija

Yaris Cross koristi litijum-jonsku hibridnu bateriju, s poboljšanom efikasnošću i snagom koja je postignuta smanjenjem otpora unutar ćelija. U poređenju sa nikl-metalhidridnom baterijom iz prethodne generacije Yarisa Hybrid, nova jedinica od 177,6 V može proizvesti dvostruku količinu energije prilikom kočenja, i dodati 50% više snage prilikom ubrzanja. Osim što je snažnija, baterija je lakša, pa je kompletan sklop težak 27 kg, što dodatno doprinosi ekonomičnoj potrošnji automobila.

Više snage koju daje baterija omogućava veći procenat vremena vožnje u električnom EV režimu u gradskoj vožnji, s nultim emisijama i nultom potrošnjom goriva. Za evropske kupce, novi Yaris Cross može bez problema zadovoljiti veliki deo potreba za vožnju po gradu. Vožnja bez emisije je moguća pri brzinama do 130 km/h.

Benzinski 1,5l motor

Yaris Cross je takođe dostupan i sa 1,5-litarskim benzinskim motorom - zasnovanim na istom agregatu koji je predstavljen u hibridnoj verziji – ali uparen sa CVT ili šestostepenim manuelnim menjačem. Trocilindrični agregat proizvodi maksimalnih 125 KS/92 kW pri 6.600 o/min i najveći obrtni moment od 153 Nm između 4.800 i 5.000 o/min. Zvanične vrednosti potrošnje goriva i emisije WLTP-a iznose 5,7-6,2 l/100 km (6,0-6,4 l/100 km za CVT) i 130-140 g/km (135-144 za CVT).

DINAMIČNE PERFORMANSE

• GA-B platforma s niskim težištem pruža čvrstinu i ravnotežu karoserije, odziv i sigurnost

• S opcijom inteligentnog pogona na sva četiri točka Yaris Cross dobija prave SUV performanse

• Ogibljenje podešeno za stabilnost, okretnost i udobnost u vožnji

Kao svoj cilj za Yaris Cross, Toyota je postavila „samouvereno i prirodno“ iskustvo vožnje - pouzdan kvalitet koji se ogleda u preciznom upravljanju u svim situacijama tokom vožnje što vozaču daje mir, i „prirodan“ osećaj usled čega će automobil reagovati tačno onako kako vozač očekuje, uvek se osećaju povezanim s automobilom i uz potpunu kontrolu nad njim.

Nova GA-B platforma

Ključ za postizanje dinamičnosti u vožnji jeste Toyotina platforma za male automobile, s oznakom GA-B, koja je već dokazala svoj kvalitet u konstrukciji novog Yarisa hečbeka. Platforma omogućava nisko težište i dobar odnos raspodele težine napred-nazad, s teškim komponentama postavljenim nisko i bliže sredini automobila. To smanjuje naginjanje karoserije i daje precizan odgovor karoserije na komande vozača.

Čvrstina karoserije i smanjenje mase

Izuzetno kruta karoserija omogućava stabilno upravljanje, doprinosi sigurnosti i udobnoj vožnji. Time GA-B platforma dodatno doprinosi kvalitetu vozila. Čvrstina nije postignuta nauštrb težine; umesto toga, Toyota je primenila napredna konstruktorska rešenja i koristila jake, ali lagane materijale velike čvrstoće na strateškim tačkama automobila kako bi ukupna masa bila smanjena.

Na primer, gornji delovi karoserije ojačani su prstenastim strukturama i dodatnim tačkastim zavarivanjem; za nosač hladnjaka korišćen je novi materijal od smole, dok su paneli karoserije tanji. Pažnja o detaljima obuhvatila je optimizaciju poprečnog preseka armature prednjeg branika i smanjenje njegove mase za oko 20%. Dodatna poboljšanja postignuta su povećanjem preklapanja između delova karoserije, poboljšanjem tehnike lepljenja i krutosti uvijanja.

Pametni pogon na svim točkovima (AWD-i)

Yaris Cross je jedini kompaktni hibridni SUV koji nudi inteligentni sistem pogona na svim točkovima (AWD-i). Toyotina dokazana tehnologija podrazumeva hibridni sistem sa dodatnim, nezavisnim elektromotorom na zadnjoj osovinu koji pruža dodatno prianjanje i stabilnost pri polasku i skretanju, kao i veću sigurnost pri vožnji po klizavoj površini. Ravnoteža prednjeg i zadnjeg obrtnog momenta se automatski i precizno podešava odnosu između 100:0 i 40:60 u skladu s uslovima vožnje i komandama vozača.

AWD-i sklop je kompaktan i lagan u poređenju s mehaničkim sistemima pogona na sva četiri točka, tako da ima zanemarljiv uticaj na potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova -  dobijene performanse su najbolje u klasi za SUV modele B-segmenta s pogonom na sva četiri točka.

Prilikom ubrzanja potrebna snaga se određuje prema raspodeli opterećenja napred i pozadi, s dodatnim pogonom na zadnje točkove na klizavim površinama kako bi se izbeglo nekontrolisano okretanje točkova, čak i na strminama. U vožnji konstantnom brzinom, vozilo radi s prednjim pogonom radi smanjenja potrošnje goriva i efikasnijeg kočenja.

Odražavajući kvalitet svojstven SUV vozilu, Yaris Cross ima sistem s režimima za normalnu vožnju, „neuređene staze“ (Trail) i „sneg“ (Snow). Izabrani režim se prikazuje na ekranu s informacijama, istovremeno s prikazom raspodele pogona između prednjih i zadnjih točkova u svakom trenutku.

Trial režim za staze može se koristiti za lakše prevazilaženje nezgodnih situacija u kojima jedan ili više točkova nemaju dobar kontakt s površinom puta, na primer na veoma neravnom tlu. AWD-i sistem će automatski zakočiti sve točkove koji se nekontrolisano vrte, usmeravajući pogonsku snagu samo na one sa prianjanjem na podlogu.

Snow režim za vožnju po snegu umanjuje odziv na papučicu gasa kako bi se automobil bezbedno pokrenuo iz stanja mirovanja, ili ubrzao radi održavanja kontrole tokom vožnje po snegu ili ledu.

Sistem oslanjanja

Za Yaris Cross predviđeno je novo prednje ogibljenje po sistemu MacPherson, koje daje visoku čvrstinu ali malu težinu, pružajući agilnost i zabavu u vožnji. Na zadnjoj delu automobila nalazi se sistem torzione osovine za verziju s pogonom na prednje točkove, dok je za varijante s pogonom na sva četiri točka konstruisan specifičan raspored dvostrukih ramena, kako bi se dobilo mesto za postavljanje dodatnog električnog motora na zadnjoj osovini, uz obezbeđenje visokog nivoa udobnosti u vožnji, stabilnosti i upravljivosti.

Prilikom podešavanja sistema oslanjanja najvažniji zadatak bio je dobijanje preciznog upravljanja u krivinama i poboljšanog održanja pravca i stabilnosti kretanja - bilo da se vozite u gradu ili na otvorenom putu - s poboljšanom kontrolom inercije i smanjenim odnosom  hoda ogibljenja, što takođe doprinosi ukupnoj udobnosti u vožnji.

Kočenje i upravljanje

U Yaris Cross se ugrađuju prednje ventilirane disk kočnice, a pozadi konvencionalni diskovi, s dodatnim pomoćnim sistemima kočenja za veću sigurnost i kontrolu vozila. Ove asistencije podrazumevaju kontrolu stabilnosti vozila uz pomoć prilikom upravljanja (S-VSC) koja objedinjuje kompletno funkcionisanje sistema automobila kao što su ABS, VSC i TRC, kao i sistem električnog servo-upravljača čime su omogućene poboljšane performanse u vožnji i stepenu bezbednosti; na varijantama s pogonom na sva četiri točka, rad ovog sistema takođe uključuje i aktivnu kontrolu obrtnog momenta.

Ostali sistemi za uključuju pomoć prilikom skretanja (Active Cornering Assist - ACA), dodatno kočenje u skučaju sudara (Secondary Collision Brake - SCB) i automatsku kočnicu prilikom zaustavljanja (Brake Hold - BH). Modeli sa pogonom na svim točkovima dodatno su opremljeni kontrolom pomoći prilikom spuštanju nizbrdo (DAC) i režimom za vožnje po neuređenim stazama (pogledajte iznad odeljak AWD-i). Elektronska parkirna kočnica standardno je ugrađena u sve verzije modela.

DVOJNE OSOBINE I PAKETI OPREME

• Dva lica: paket Elegant za urbani i aktivni način života i Adventure za život u prirodi

• Bogati paketi opreme s novim tehnologijama za udobnost i sigurnost

• Četiri osnovna paketa modela - Mid, Mid+, Elegant i Adventure - plus Premiere Edition tokom perioda lansiranja Yaris Cross

• Premijera novog Toyota Smart Connect multimedijalnog sistema s bržim radom i povećanom funkcionalnošću

• Poluautonomni sistem parkiranja Toyota Teammate Advanced Park

Yaris Cross pruža sve što kupci SUV-a B-segmenta očekuju od automobila i još mnogo toga, pomerajući granice novim specifikacijama opreme kako bi pružili sofisticiranije i efikasnije funkcije za povezivanje, praktičnost i udobnost. Novi model je predstavljen u Evropi sa četiri osnovna paketa opreme, kao i posebnom verzijom Premiere Edition sa obogaćenim specifikacijama.

Paket sa oznakom MID obuhvata 16-inčne, srebrne aluminijumske naplatke sa 10 paoka, prednja LED svetla za maglu, brisače sa senzorima za kišu, antenu u obliku ajkulinog repa i grejane spoljne retrovizore. Unutra se nalaze prednji i zadnji električni podizači stakala, automatski klima uređaj, elektronska parkirna kočnica, kamera za vožnju unazad, 8-inčni Toyota Touch multimedijalni sistem sa DAB-om i zvukom sa četiri zvučnika i integracijom pametnog telefona sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacije. Toyota Safety Sense je takođe standardni deo opreme (pogledajte detaljnije dole u poglavlju o bezbednosti).

Mid+ paket opreme dobio je 17-inčne naplatke sa pet dvostrukih paoka naglašenih svetlom mašinskom obradom. LED tehnologija koristi projektorske farove, dnevna svetla i zadnja kombinovana svetla - poslednja dva imaju svetlosne linije za stvaranje prepoznatljivog osvetljenja. Dodatna pogodnost je pametan ulazak u vozilo, dugme za startovanje motora, uz moćniji zvuk sa šest zvučnika, kao i ekran dijagonale 7 inča za prikaz informacija, koji je smešten između okruglih instrumenata iza upravljača.

Modeli sa visokim nivoom opreme nose oznake Elegant i Adventure. Opremljeni su tako da odgovaraju različitim stranama karaktera modela Yaris Cross kao modernom automobilu za urbani život i karakteru SUV-u koji je idealan saputnik za ljude koji vole da se odmaraju u slobodno vreme uživajući u aktivnom načinu života i boravku na otvorenom. Obe verzije standardno imaju završnu obradu sa crnim piano lakom i hromirane detalje na gornjoj prednjoj rešetki maske vozila, zatamnjeno zadnje staklo i retrovizore s automatskim preklapanjem. U kabini se nalaze grejana prednja sedišta, dvozonski klima uređaj, retrovizor s automatskim zatamnjivanjem, električno podešavanje podrške lumbalnog dela na sedištu vozača i svetloplavo ambijentalno osvetljenje oko stopala, panela vrata i centralne konzole. Zadnje sedište se deli i preklapa u odnosu 40:20:40, a prtljažni prostor ima dvodelni pod.

Na listi opreme isključivo za model Elegant nalaze se aluminijumski 18-inčni naplaci sa 15 paoka, koji su naglašeni svetlom mašinskom obradom, dok je unutrašnjost u „Urban“ stilu, sa sedištima presvučenim kombinacijom “taupe” tkanine s prošivenim delovima u visini ramena i osloncima za ruke presvučene materijalom od veštačke kože. Osim sistema za upozorenje i kontrolu mrtvih uglova i upozorenje na saobraćaj iza vozila s automatskim kočenjem, paket obuhvata i automatizovano parkiranje (Toyota Teammate Advanced Park), senzore s inteligentnom detekcijom rastojanja i automatskim kočenjem (Intelligent Clearance Sonars ) i prikaz sa slikom situacije oko vozila (Panoramic View Monitor).

Adventure paket opreme dodatno unapređuje i naglašava karakter SUV automobila, s uključenim tamno sivim naplacima od 18 inča, uz krovne šine i prednju i zadnju zaštitu od podletanja, odnosno podvlačenja vozila u slučaju nezgode. Unutrašnjost je urađena u "Nature" temi i uključuje presvlake sedišta od crne tkanine s istaknutim vertikalnim prugama po sredini naslona sedišta koja imaju oslonce izrađene od veštačke kože.

Tokom promotivnog perioda lansiranja Yarisa Cross, paket Adventure verzije Premiere Edition obogaćena je dvobojnim spoljašnjim dizajnom karoserije, ekskluzivnim dizajnom aluminijumskih naplataka od 18 inča sa svetlim detaljima dobijenih mašinskim obradom i zadnjim vratima sa senzorom za otvaranje zamahivanjem noge. Sedišta su presvučena crnom kožom, a dodatni izvor informacija za vozača uključuju hed-ap displej.

Dostupne su dodatne opcije i paketi opcija, u zavisnosti od specifikacije vozila, uključujući vrhunski audio sistem JBL i panoramski krov.

Toyota Smart Connect

Yaris Cross je dobio najnoviju Toyotinu multimedijalnu platformu s boljim računarom, bržim odzivom, intuitivnijim radom i novim funkcijama.

Njime se upravlja pomoću 9-inčnog ekrana visoke rezolucije osetljivog na dodir, čime je postignuta bolja vidljivost u različitim uslovima osvetljenja, a ugrađena je i SIM kartica koja omogućava stalnu povezanost sa mrežom.

Navigacioni sistem koristi prednosti povezanih usluga u oblaku kako bi osigurala „uvek uključena“ navigacija koja pruža i trenutne informacije o stanju u saobraćaju koristeći funkciju za obaveštavanje o situaciji na putu u realnom vremenu, na bazi povratnih informacija zajednice, kako bi putovanja bila što efikasnija i bez problema.

Novi sistem ima čist, jasan i jednostavan HMI (Human Machine Interface ), i može bežično preuzimati softver i ažuriranja usluga kako bi Toyotine Pametne usluge uvek bile ažurne; sve to je obuhvaćeno paketom podataka koji je deo specifikacije novog automobila.

Yaris Cross je takođe jedan od prvih automobila koji nudi bežično povezivanje pametnih telefona sa aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay.

Osim toga, uz pomoć aplikacije za povezane usluge na mobilnom telefonu, vlasnici mogu daljinski upravljati brojnim funkcijama, kao što su zaključavanje i otključavanje automobila, upravljati klima uređajem na vozilu (zavisno od tržišta) i aktivirati svetla upozorenja koja pomažu prilikom traženja automobila na prepunim parkiralištima.

Ostale obuhvaćene povezane usluge biće dostupne na početku prodaje u aplikaciji MyT za pametne telefone, i nudiće dodatne usluge poput pametnog parkiranja i pametnog punjenja goriva, koje pomažu vlasnicima da traže i primaju informacije o parkiralištima i benzinskim stanicama.

Dodatne MyT usluge vlasnicima omogućavaju pristup korisnim uslugama i informacijama o automobilu. MyT beleži datum vožnje, tako da se informacije o kilometraži, brzini i ubrzanju mogu pregledati kad god je potrebno, a mogu i da vas podsete kada je vreme za servis automobila. Postoji i funkcija za hibridno učenje koja pomaže vozačima da nauče najbolje tehnike za maksimalno iskorišćenje performansi hibridnog električnog sistema automobila.

S obzirom da se Toyota Smart Connect neprestano razvija, nove usluge i funkcije će se automatski dodavati sistemu putem bežičnih ažuriranja kako bi vlasnici dobili još više pogodnosti za svoj Yaris Cross. Funkcija „Deli sa automobilom“ već je planirana za predstojeće ažuriranje sistema, što će omogućiti vlasnicima da planiraju putovanja i podele plan sa svojim Yaris Crossom i pre nego što uđu u automobil.

Toyota Teammate Advanced Park

Toyota Teammate Advanced Park je poluautonomni sistem za parkiranje koji koristi kombinaciju monitora za panoramski pregled situacije oko automobila i senzora za inteligentno određivanje rastojanja, kako bi dobio potpun pregled okoline vozila, uključujući bele oznake na podlozi. Radi brže od konkurentskih sistema, čak i na premijum modelima, jer mnogi koriste samo zadnju kameru i stoga ne mogu identifikovati linijske oznake. Toyotin sistem se može koristiti i noću, kao i na dnevnom svetlu.

Upravljanje je lako i prirodno, sa sistemom koji kontroliše upravljanje automobilom, kočenje i dodavanje gasa i to za parkiranje vožnjom unazad i paralelne manevre parkiranja, kao i za izlazak sa uskih paralelnih parking mesta. Memorijska funkcija znači da sistem može zapamtiti i prepoznati često korišćena parking mesta - bez obzira na smer kretanja.

Ovaj sistem je dostupan samo sa sistemom Toyota Touch (ne i sa Toyota Smart Connect sistemom).

BEZBEDNOST

• Yaris Cross koristi vrhunske osobine bezbednosti modela Yaris

• Najnovija generacija Toyota Safety Sense aktivnih sistema bezbednosti i pomoći u vožnji su standardni deo opreme

• Dodatni elementi uključuju centralne vazdušne jastuke, kontrolu mrtvog ugla i upozorenje o saobraćaju iza vozila, s automatskim kočenjem

U pogledu vodećeg nivoa bezbednosti u klasi, Yaris Cross nastavlja tradiciju vrhunskog kvaliteta ostvarenog s porodicom modela Yaris koji je bio prvi mali automobil u klasi koji je dobio pet zvezdica, najveću ocenu koju dodeljuje Euro NCAP. S filozofijom „bezbednost se ne dovodi u pitanje“ - najnovija generacija sistema Toyota Safety Sense aktivne bezbednosti i sistema za pomoć vozaču, standardno su dostupni u svim verzijama, dok je zaštita primenjena u samoj konstrukciji izuzetno čvrste karoserije.

Sledeći dostignuća koja je postigao njegov brat u liku hečbeka, Yaris Cross je preuzeo niz novih i poboljšanih rešenja koja mogu prepoznati značajan broj uobičajenih rizika od nezgoda, upozoriti vozača i preduzeti sve što je potrebno za sprečavanje sudara ili umanjenje posledica ako je sudar neizbežan.

Sistem obuhvata:

• Pre-Collision System (PCS), sistem za upozorenje na sudar (PCS), sa detekcijom vozila, pešaka danju/noću, detektovanjem biciklista danju, pomoć pri skretanju na raskrsnici i pomoć u upravljanju u hitnim situacijama

• Adaptivni tempomat punog opsega

• Upozorenje o napuštanju trake (LDA) i pomoć pri praćenju trake (LTA)

• Čitanje saobraćajnih znakova na putevima (RSA)

• Automatska duga svetla (AHB) ili opcioni adaptivni sistem za duga svetla (AHS) sa LED prednjim svetlima

Ugradnjom sistema za pomoć pri skretanju na raskrsnici povećava se broj asistencija PCS-a, tako što sada može otkriti i upozoriti na veliku opasnost od sudara sa nadolazećim saobraćajem pri skretanju levo ili desno na raskrsnici, ili kada pešaci prelaze put na pravcu kojim vozilo skreće. Pomoć pri upravljanju u hitnim situacijama pomaže da se vozilo zadrži u svojoj traci kada vozač mora naglo da skrene kako bi izbegao prepreku. Upozorenje o napuštanju trake i pomoć pri održavanju trake rade tako da održe vozilo na sredini saobraćajne trake, pružajući neophodnu pomoć pri upravljanju ukoliko vozač počne da odstupa od ispravnog pravca. Osim što prepoznaje bele ili žute oznake na putevima, najnovija verzija ovog sistema takođe može da prati ivičnjake i bankine puta.

U paketima opreme Elegant, Adventure i Premiere Edition, uključeni su sistemi za praćenje mrtvog ugla (BSM), kao i sistem za upozorenje o saobraćaju iza vozila (RCTA), koji upozorava vozača kada postoji opasnost da vožnjom unazad izleti pred vozila koja nisu opažena sa bilo koje strane strane, ili prilikom izlaska sa parking mesta, pa se u slučaju opasnosti od sudara aktivira automatsko kočenje. Parkiranje je takođe olakšano i sigurnije uz pomoć senzora s inteligentnim određivanjem rastojanja (na modelima viših paketa opreme), takođe s automatskim kočenjem i opcionalnim panoramskim prikazom koji u realnom vremenu pokazuje okruženje vozila u krugu od 360 stepeni.

Sveobuhvatna rešenja pasivne bezbednosti uključuju dodatne centralne vazdušne jastuke između vozača i suvozača. U slučaju sudara u kojem se aktiviraju vazdušni jastuci, sistem eCall u automobilu automatski će upozoriti hitne službe i dati lokaciju vozila.

YARIS CROSS NA SRPSKOM TRŽIŠTU

Premijernim prikazivanjem na salonu automobila u Galeriji, potpuno nova Toyota Yaris Cross započinje svoj tržišni pohod i u Srbiji. Početna verzija, s benzinskim motorom od 1,5 litara i paketom opreme Luna, koštaće 17.490 EUR.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group