Porsche 550 RS Spyder na aukciji

Više slika

Više slika

Pošto je događaj u Pebble Beach gotov, aukcije se sele na sledeću lokaciju, a ovaj put je to Bonham, gde se održava Goodwood Revival za nekoliko nedelja, a jedan od ponuđenih modela biće 1956 Porsche 550 RS Spyder...

 

Jedan od najtraženijih modela iz Porschea, 550 RS je prvi pravi trkački automobil ove kompanije. Samo 90 primeraka je napravljeno, a svaki je imao laganu karoseriju od aluminijuma, 1.5 motor i to je manje više to. Čista jednostavnost koja je prerasla u klasik. Popularnost je povećalo i to što je James Dean umro za volanom jednog primerka. 

Mali motor je onemogućio mali Porsche da izdrži jače protivnike na stazi. Jedan je vozio Hans Hermann, koji je završio treći u Carrera Pan Americana trci, a Road & Track je preneo - "U toj trci je bilo 75 automobila sa većim i jačim motorima, a Hans Hermann je uspeo da nadmaši čak 73 automobila od njih". 

Ovaj primerak dolazi sa brojem šasije 550 0090 i ostao je u skoro originalnom stanju. FIVA nagrada na Pebble Beach 2010. godine je dodeljena baš ovom automobilu. Na dođaju u Bonhamu, očekuje se da dostigne cifru od čak 8 miliona dolara. 

O.r.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group