Pininfarina - 15 najlepših automobila

Više slika

Više slika

Pininfarina, skraćeno od Carozzeria Pininfarina, je italijanska dizajnerska kuća koja se nalazi u mestu Cambiano. Osnivač je Battista Pinin Farina, a osnovana je 1930. godine...

 

Pininfarina je radio za više automobilskih kompanija na dizajniranju njihovih modela. Ove kompanije su dugogodišnji partneri ove kuće, a neki od njih su Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot, FIAT, GM, Lancia, Maserati, pa sve od kineskih kompanija - AviChina, Chery, Changfeng, Brilliance, JAC, kao i  Daewoo o Hyundai.

Od 1980. godine Pininfarina je dizajnerao i brze vozove, autobuse, tramvaje, jahte, avione... Od 1986. deo kompanije nazvan Pininfarina Extra se bavi industrijskim dizajnom, dizajnom enterijera, arhitekturom i grafikom.

Do 2001. godine kompaniju je vodio Sergio Pininfarina, sin Batiste, a onda je preuzima Andrea Pininfarina, njegov unuk. Nakon njegove smrti, mlađi brat Paolo preuzima mesto direktora.

Prošle godine, 14. decembra, novi vlasnik je postala Mahindra grupa iz Indije, koja je otkupila kompaniju za nešto više od 168 miliona €. U galeriji možete da pogledate 15 najlepših automobila koji su izašli iz dizajnerske radionice ove kompanije. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group