Novi RR Cullinan predstavlja krunu terenskih modela

Više slika

Više slika

Rolls Royce je zvanilčno predstavio svoj novi model Cullinan, prvi terenac u istoriji ovog brenda, istovremeno i prvi superluksuzni krosover na svetu...

Ime Cullinan dolazi po najvećem dijamantu ikada otkrivenom, koji je sada deo kolekcije British Crown Jewels. RR opisuje Cullinan kao „all-terrain“ model visoke karoserije, koji predstavlja idealnu soluciju za svakog ljubitelja luksuznih terenskih avantura, što je ujedno moguće izvesti po prvi put. Nakon svega, upravo su kupci ti koji su tražili od britanskog brenda da kreira svoj prvi terenac.

Novi Rolls Royce Cullinan predstavlja drugi model baziran na novoj aluminijumskoj arhitekturi luksuzne platforme, nakon poslednjeg Phantom automobila. Ispod njegove haube nalazi se V12 motor zapremine 6,75 litara i što je najvažnije, 850 Nm obrtnog momenta, pri samo 1.600 rpm. Pošto se ovde radi o Rolls Royce modelu, nije bilo reči vremenu ubrzanja do stotke iz mesta, ali kompanija tvrdi da je Cullinan sposoban da razvije 250 km/h.

Šasija poseduje redizajnirani sistem samopodešavajućeg vazdušnog vešanja, koji sada dolazi sa većom zapreminom, ali jačom pogonskom osovinom i vratilom takođe, kako bi uspešno ponudio komfornu vožnju kao na „magičnom tepihu“, čak i po najtežim terenima. Prednja osovina poseduje novi dizajn duplih ramena, dok se na zadnjoj nalazi postavka sa pet tačaka spojeva.

Potpuno novi pogon na svim točkovima, dolazi sa specijalnim „Everywhere“ dugmetom, omogućujući vozaču da koristi maksimalni obrtni momenat kako bi „preklizao“ preko prepreka, blata, snega, mokre trave, šljunka ili peska.

Kada je van regularnog asfaltnog puta, sistem vešanja aktivnog podešavanja modela Cullinan, koristi kompresor kako bi gurao bilo koji točak dole ukoliko oseti da gubi trenje, što dodatno osigurava da točkovi konstantno budu u kontaktu sa tlom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group