Novi rekord najvažnijeg Aston Martin modela

Više slika

Više slika

Aston Martin je kreirao neke od najpoželjnijih sportskih i trkačkih automobila koji su mogli biti viđeni na tržištu tokom stogodišnje istorije ove kompanije...

Izdvojiti samo jedan model i reći da je on najvažniji u ovoj gomili nije nimalo lak posao, ali je aukcijska kuća RM Sotheby izdvojila upravo ovaj koji vidite u našoj galeriji.

Ovaj 1956. DBR1 predstavlja prvi od samo pet ikada kreiranih i ostao je u potpuno originalnom stanju. Ultra retki model koji je obeležio istoriju automobilizma uskoro će biti postavljen na aukcijskoj licitaciji koja je zakazana za samo nekoliko meseci i biće održana tokom događaja Pebble Beach Concours d'Elegance.

Rivali ovog Aston Martin modela biće Mercedes 300 SLR, Ferrari 250 GTO i DBR1 - sestrinski automobil koji je osvojio Le Mans 24 Hours takmičenje 1951. godine. Međutim, prvenac ove kratke serije takođe poseduje veoma zavidan trkački pedigre, a u galeriji poseduje trofej Nürburgring 1000 KM trke koju je iste godine osvojio sa Ser Stirlin Mosom za volanom, pomogavši na taj način svom timu da zapečati Svetski šampionat sportskih automobila kao prvi britanski brend koji je to izveo. Kerol Šelbi je u jednom trenutku posedovao ovaj model, ali Džek Braham i Roj Salvadori takođe predstavljaju samo neka od imena koja vredi pomenuti.

Pored brojnih nagrada i gomile privatnih vlasnika, automobil koji je pre gotovo 17 godina proglašen za najelegantniji sportski model ikada, godinu dana kansnije dobio je novog vlasnika koji ga danas postavlja na listu aukcijskih prodaja.

Ovo će biti prvi put da je DBR1 ponuđen na aukcijskoj prodaji javno, dok kompanija RM Sotheby očekuje da njegova cena dostigne 20 miliona kada čekić padne ovog avgusta. DBR1 bi mogao postati jedan od najskupljih Aston Martin modela ikada prodatih na aukciji, ali najvredniji britanski automobili bilo koje marke takođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group