Novi Kodiaq je zvanično najbrži sedmosed na Nirnburgringu

Više slika

Više slika

Nakon što smo dobili nekoliko prvih komada Kodiaq RS slagalice, ranije ove nedelje, kompanija Škoda je sada zvanično izašla sa novim vestima i potvrdila da je njen novi model ostvario rekord kruga u Nirnburgringu...

Za volanom automobila našla se Sabina Šmic, jedina žena u istoriji koja je osvojila titulu 24 sata Nirnburgring, a u njenim rukama, Škoda Kodiaq postaje najbrži terenac sa sedam sedišta koji je ikada okrenuo krug popularne staze.

Kraljici Nirnburgringa bilo je potrebno 9 minuta i 29,84 sekunde, kako bi kompletirala krug od 20,8 kilometara i njegove 73 krivine. Rekord je postignut prošlog maja, a sudeći prema snimku podeljenom od strane češkog proizvođača, Šmicova se veoma dobro zabavila oslobađajući sve mogućnosti Kodiaq RS modela na jednoj od najzahtevnijih staza na svetu.

„Automobil poseduje sportski stav i tako deluje tokom vožnje. Smatrala sam da sedmosed ne može biti toliko lak za upravljanje, posebno na zahtevnoj stazi kao što je ova, ali moja očekivanja su pobijena nakon prve krivine. Veoma se lepo ponaša, zaista sam impresionirana“, izjavila je ova dama.

Tokom ovog uspešnog pokušaja, kompanija Škoda je želela da stavi do znanja, kako njen novi RS Kodiaq model na stazi predstavlja isti onaj koji će se pojaviti tokom oktobra na tržištu.

Ispod haube automobila nalazi se dvolitarski BiTDI motor koji stvara 236 ks, kako je proizvođač naveo. Opisana kao potpuno nova, ova jedinica nije još uvek opisana u punim detaljima, ali nas verovatno očekuje oko 500 Nm obrtnog momenta, baš kao i u slučaju mašina iz modela Volkswagen Passat i Tiguan.

U nešto daljoj budućnosti, kompanija Škoda bi mogla da lansira i benzinsku varijantu takođe, sa turbo dvolitarskim četvorocilindrašem, koji može biti baziran na jedinicama dobrim za 245 ks, smeštenim u modelima Octavia RS i Volkswagen Golf GTI.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group