Novi Cupra Born VZ nudi uzbudljive vozačke doživljaje i 322 KS

Više slika

Više slika

Novi Born VZ je prvi električni "hot hatch" iz VW Grupe…

Cupra je predstavila Born VZ, novu "hot" verziju svog električnog hečbeka koja nudi povećanje performansi i sportski podešenu šasiju uz unapređenu tehnologiju unutar kabine.

Cupra Born VZ ima snažniji elektromotor montiran na zadnjem delu, koji proizvodi 322 KS (240 kW / 326 PS) i 545 Nm obrtnog momenta. To predstavlja povećanje od 94 KS (70 kW / 95 PS) i 235 Nm u poređenju sa Born e-Boost verzijom.

Cupra tvrdi da je Born VZ sposoban da ubrza od 0 do 100 km/h za 5.7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 200 km/h, što je za sekundu brže i 40 km/h brže u odnosu na prethodni model sa najjačim motorom.

Cupra takođe tvrdi da unapređene performanse ne idu na račun efikasnosti. Baterijski paket je nadograđen sa 77 kWh na 79 kWh i nudi domet od do 570 km između punjenja. Baterija je kompatibilna sa 170 kW DC punjenjem, što omogućava punjenje od 10 do 80 procenata za 30 minuta.

Dodatni "udarac" kombinovan je sa VZ-specifičnim podešavanjem šasije. DCC Sport vešanje ima koristi od novih adaptivnih amortizera i opruga, kao i ažuriranih stabilizatora. Inženjeri Cupra brenda su takođe doradili upravljanje za bolji odziv i poboljšali osećaj kočenja. Slična unapređenja pogonskog sistema i šasije najverovatnije će biti primenjena i na nadolazećem performans VW ID.3 modelu za koji se očekuje da će usvojiti GTX ili GTI oznaku.

Cupra Born će uskoro dobiti srednježivotni update, što nas navodi da se pitamo zašto je proizvođač automobila bazirao VZ verziju na postojećem modelu pre facelifta. Ipak, vizuelne promene u poređenju onim nižeg opsega su ograničene na novi dizajn od 20-inčnih felni sa 3D bakarnim dodacima (ili opcione kovane felne obložene gumama visokih performansi), ekskluzivne nijanse Dark Forest i Midnight Black, kao i tamno hromiran VZ amblem na poklopcu gepeka.

Ulazeći u unutrašnjost, Cupra Born VZ usvaja veći 12.9-inčni infotainment displej iz osveženog VW ID.3 modela, osvetljene klizače, elegantno osvetljenje enterijera koje reaguje na ADAS, i par regenerativnih kontrolnih palica iza upravljača. Takođe dolazi standardno sa sportskim sedištima već prisutnim u Formentor VZ5 i Leon V Cup modelima, sa tkaninom od recikliranog materijala Seaqual i recikliranim Dinamica presvlakama.

Kabina je dostupna u konfiguraciji sa pet sedišta sa opcionalnim panoramskim krovom i audio sistemom od 425 vati sa 10 zvučnika od Sennheiser brenda. Na kraju, bezbednosna oprema je nadograđena sa sofisticiranijim ADAS opcijama uključujući Remote Park Assist.

Lansiranje Cupra Born VZ na tržište planirano je za treći kvartal 2024. godine. Cene će biti objavljene ovog leta.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group