Nova G klasa stiže bolja nego kada pre

Više slika

Više slika

Ukoliko ste spremni da pređete preko gotovo svake prepreke i najneravnijih terena, a da pritom ne izgubite svo kamenje iz bubrega, onda je Mercedes G klasa i vaš izbor...

Mašina kreirana za sve terene, sve prilike i sve svetove, predstavlja ozbiljnu stavku za sve koji žele da istaknu svoj status, sačuvaju glavu ili jednostavno krenu u neverovatnu avanturu. Sada dolazimo do punog kruga, jer kako se trendovi smenjuju, ponovo dolazimo do poboljšanja statusa retro i manje aerodinamičnih automobla.

Sa tim na umu, svako od nas bi želeo da u svojoj garaži, ispred kuće ili zgrade poseduje novu G klasu, model koji svojim izgledom uteruje strah u kosti i izgleda gotovo isto kao kada je prvi put izašao 1979. godine. On je i dalje definisan kao kutija, a i dalje evocira uspomene na svoje početke i dane slave kada je korišćen u spotovima poznatih grupa. U svojoj najnovijoj reinterpretaciji, G klasa zadržava sve vizuelne markere, prepoznatljiva svetla, rezervni točak asimetrično postavljen pozadi, dovoljno ravnih površina i prave uglove koji mogu dovesti do toga da pomislite kako je došla iz Atari igre.

Međutim, mnogo toga se zapravo izmenilo. Pored standardnog četvorolitarskog tvin turbo V8 motora, gotovo svaka nova stvar je nova. Nemački inženjeri nisu mogli da se dogovore da li su mlaznice za pranje farova treća ili četvrta stavka koja je prenešena sa prethodnog modela. Na svu sreću, kockasti sportski terenac zadržao je svoj ukupan karakter, zatvaranje vrata i zvuk koji tom prilikom proizvodi, definitivno ga odaju čak i vezanih očiju. Na isti način, otegnut ton automatskog zaključavanja i dalje dolazi kao najmilitantniji zvuk koji ćete pronaći kod putničkog vozila.

Novo nezavisno prednje vešanje duplih viljušaka i ramena pomaže pri kontroli obrtnog momenta ovog vozila. Svako ko poznaje suptilno naginjanje G klase u oštrim krivinama, svakako to može očekivati i od novog modela, a ko ne poznaje savršenstvo upravljačkog i pokretnog sklopa kompanije Mercedes, sigurno će se prijatno iznenaditi agilnošću velikog terenca, koji se u svakoj prilici i po bilo kojim vremenskim uslovima ponaša baš kako treba, tečnije, kao prefinjeni luksuzni SUV, a ne kao moćna zver čudne karoserije, što u stvari jeste. Sa svojim najnovijim modelom, ulične performanse kao da su iskoračile unapred čitavu deceniju.

Putnička kabina nove G klase predstavlja sličnu evoluciju, a u enterijeru sada možemo videti dva monitora zajedno širokih gotovo 25 inča, koji kreiraju kontrolnu tablu panoramskog stila. Kada se radi o unutrašnjosti, ona je uvek obilovala slobodnim mestom, a sada dodatno dobija povećanje prostora u poređenju sa starim modelima, a od sedišta sa masažerima, do kožom obloženih rukohvata iznad vrata, može se osetiti jači dodir elegancije i bogatsva gotovo svih površina.

Međutim, ukoliko sve radite kako treba, taj predivni etnerijer ćete svakako ublatnjaviti, jer razmak između zemlje i šasije od skoro 25 centimetara, zajedno sa diferencijalom trostrukog zaključavanja, omogućuju novoj G klasi da se ponaša kao divokoza prilikom njenog manevrisanja po kamenitim i strmim alpskim terenima, dok u različitim uvalama, novi model može da proleti kroz 71+ centimetar vode bez ikakvih problema.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group