Nissan predstavio revolucionarni motor

Japanska kompanija Nissan predstavila je novi DIG-T R benzinski motor koji je težak samo 40 kg i koji će pokretati hibridni Nissan ZEOD RC na trci 24 sata Le Mana 2014.

Savremeni motori sa unutrašnjim sagorevanjem postaju sve manji i lakši. Nissan je konstruisao trocilindrični turbo-punjeni motor koji iz radne zapremine od 1.5 l izvlači neverovatnih 400 KS uz maksimalni obrtni momenat od 380 Nm i koji dostiže do 7.500 o/min. 

Sa težinom od 40 kg, ova pogonska jedinica je toliko lagana da je može podići prosečan čovek. Nissan ističe da je odnos od 10 KS po kilogramu mase motora bolji nego kod najnovijih motora koji će se koristiti u predstojećoj sezoni Formule 1. 

Japanski proizvođač pohvalio se i kompaktnim dimenzijama svog trocilindraša, ističući da je motor visok 50, dugačak 40, a širok samo 20 cm. 

Za potrebe modela Nissan ZEOD RC sa hibridnim pogonom, koji će učestvovati na trci 24 sata Le Mana, DIG-T R jedinica biće uparena sa elektromotorom, a snaga će se prenositi na točkove pomoću petostepenog menjača.

Izvor: NISSAN

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group