Nemački Porsche priprema potpuno električne verzije Panamera i Taycan modela

Kompanija Porsche razvija dva nova električna sedan modela u formi električnog Panamera i druge generacije Taycan automobila...

Kako je potvrđeno, dva nova modela biće bazirana na Scalable Systems platformi kompanije VW, koja je posebno prilagođena za upotrebu na novim serijama, dok pojedini izveštaji sugerišu da Porsche želi sličan niski pod u kabini i sličnu količinu prostora pozadi kao kod trenutne Taycan linije, što dodatno doprinosi nižem centru gravitacije.

Autocar dodaje da je razvoj električnog Panamera modela i dalje u početnoj fazi, ali se navodi da će imati bazu točkova i dužinu sličnu Panamera modelima velikog međuosovinskog razmaka, trenutno dostupnim na kineskom tržištu. Novi model će takođe posedovati bateriju od 800V, koja će prema izveštajima posedovati tehnologiju veće energetske efikasnosti ćelija i anode većeg silikonskog sadržaja od onih koje Porsche trenutno koristi, a očekuju se varijante sa jednom i duplom motornom postavkom.

Kako se očekuje, kompanija Porsche prodavaće električne verzije Panamera uporedo sa trenutnom osveženom linijom Panamera modela sa standardnim agregatima. Električni modeli će debitovati u drugoj polovini decenije, dok bi regularna Panamera linija mogla da se zadrži sve do 2030. godine. Stil električnog modela biće sličan postojećim varijantama sa motorima unutrašnjeg sagorevanja.

Brojni ključni segmenti biće deljeni između električne Panamera linije i druge generacije Taycan modela. Na primer, oni će posedovati sličnu strukturnu, pokretačku i šasijsku konstrukciju, sa operativnim sistemima kreiranim u Cariad softverskoj diviziji Volkswagen Grupacije. Električna arhitektura koja će se naći ispod oba vozila trebalo bi da podržava Level 3 autonomnu vozačku tehnologiju.

Ovo nisu jedini modeli koje kompanija Porsche trenutno razvija, jer prema izveštajima, nemački gigant radi na potpuno novom SUV sedmosedu koji će predstavljati prvi automobil baziran na SSP Sport platfomri. Novi električni SUV kompanije Porsche očekuje se na tržištu sredinom decenije, takođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group