Narod Čirokija se buni zbog upotrebe svog imena koja se nastavlja

Kompanija Jeep dobila je brojne kritike i prigovore zbog upotrebe imena Čiroki nacije za svoje modele SUV automobila...

Nakon odluke da nastavi sa održavanjem svoje linije pod istim imenom, američki brend dobio je nova upozorenja, a uprkos redovnim komunikacijama sa predstavnicima ovog naroda, celokupna situacija postala je još zaoštrenija izbacivanjem poslednje reinterpretacije ovog svetski proslavljenog modela.

Nezadovoljstvo kulminiralo je u komunikaciji između kompanije Jeep i Čiroki nacije, posebno zbog toga što je zvanični poglavica Čiroki naroda, Čak Hoskin, izrazio svoje razočarenje nastavkom upotrebe imena njegovog naroda na bočnim delovima automobila, izjavljujući Car and Driver publikaciji: "Nije nikakva počast to što je ime našeg naroda postavljeno na bočnu stranu automobila."

Matična kompanija Stellantis odgovorila je tvrdnjama da će ostati otvorenog uma i ozbiljno razmotriti neke nove ideje. U izjavi datoj lokalnim medijima, proizvođač automobila rekao je: "Imena naših vozila pažljivo su izabrana i tokom godina brižno čuvana kako bi odala počast američkim starosedeocima zbog njihove plemenosti, moći i ponosa. Mi smo, više nego ikada, posvećeni da na otvoren način putem dijaloga sa zvaničnim poglavicom Čiroki naroda, Čakom Hoskinom, dođemo do zadovoljavajućeg rešenja i kompromisa koji bi odgovarao svim stranama."

Međutim, osim ukoliko ne dođe do daljih pregovora, koji bi svakako bili otvoreni za javnost, ovakve tvrdnje ostaju samo prazna obećanja. Sa modelom Grand Cherokee L koji je već predstavljen i novim Cherokee i Grand Cherokee linijama na putu, kompanija Jeep ne pokazuje bilo kakve znake odstupanja od upotrebe imena ovog drevnog naroda u skorije vreme.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group