Mercedes predstavlja potpuno električnu G klasu sutrašnjice

I vrapci na grani već znaju da se svet automobila brzim korakom približava potpunoj elektrifikaciji...

Međutim nipošto nismo očekivali da ćemo ovako brzo, ili ikada, imati priliku da vidimo električni Mercedes G-Wagen, ili možda E-Wagen, ne znamo ni kako bismo ga pravilno nazvali.

Predstavljamo vam Mercedes EQG – model u fazi koncepta koji deluje kao da je spreman za masovnu proizvodnju, i koji nas neće iznenaditi ako se pojavi na tržištu u naredne dve godine. Elektrifikovana G-Class debitovala je na IAA 2021 sajmu koji se ove godine održava u nemačkom gradu Minhenu. Mercedes nas nije iznenadio ovim konceptom, jer su ranije već objavili svoje planove transformacije ovog SUV modela u nešto što je ekološki svesnije. Ipak, moramo priznati da smo impresionirani brzinom kojom čuveni brend izbacuje električne automobile.

Hajde da ovu priču krenemo od stila. Na svu sreću, električni G-Wagen nije izgubio svoj čuveni kockasti dizajn koji se nije mnogo promenio od prvog debija ovog modela 1979.godine. Mercedes je dodao LED farove svom čuvenom modelu, radije nego da menja njegovu formu. EQG, budući da je EV model, nema više tradicionalnu rešetku, ali je dobio crni panel sa osvetljenim zaobljenim kvadratima koji stvaraju izgled rešetke i dodaju trodimenzionalnost čuvenom amblemu.

Na retrovizorima možemo videti okrugla svetla, dok je krovni nosač takođe dobio integrisanu rasvetu. Strane automobila imaju svetlosne trake, dok zadnji deo izgleda veoma slično tradicionalnoj G-Class, bez držača rezervne gume koji je zamenjen kutijom koja se može zaključati, a u kojoj se može držati kabal za punjenje. Naravno, i sama kutija je osvetljena LED svetlom. Na svu sreću, točkovi nisu dobili nikakvu rasvetu, jer bi u suprotnom EQG izgledao kao da je delo West Coast Customs, a možemo reći da oni mere 22 inča.

Iz Mercedesa tvrde da EQG nije izgubio svoju snagu i off-road sposobnosti. On i dalje ima istu šasiju, zbog koje će purist skakati od sreće. Elektrifikovani model dobio je nezavisno vešanje prednjih točkova i osovinu za zadnje. Brend je posvetio po jedan električni motor svakom točku, kako bi mu pružio 4WD fleksibilnost, što znači da mu nisu potrebni diferencijali sa zaključavanjem, te da će biti daleko više orijentisan ka vozačima i sposoban za sve uslove vožnje.

Električni motori su poznati po niskom obrtnom momentu, što bi trebalo da eliminiše potrebu za menjačem malog opsega. Ipak, iz Mercedes brenda kažu da rade na promenljivom dvostepenom prenosu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group