Mercedes kreirao specijalno retro izdanje u čast pola miliona modela G-Class linije

Više slika

Više slika

Samo nekoliko modela automobila može da osvoji Paris-Dakar reli u rukama trkačkog vozača Džekija Iksa i bude korišćeno kao baza za papamobil...

Međutim, Mercedes G-Class definitivno nije običan SUV automobil, a do danas, on služi svetu još od 1979. godine, sa proizvodnom linijom u Gracu koja proslavlja polamilioniti primerak koji će izaći iz austrijske fabrike. Mercedes-Benz je odao počast ovoj prilici osiguravajući da ovaj 500.000 primerak G-Class modela dobije i unikatno proizvodno vozilo za godišnjicu. Ova mašina će biti omaž SUV korenima, preuzimajući inspiraciju iz 1986 280 GE serije sa nekoliko malih, ali potpuno prikladnih retro detalja.

Iako osnovni oblik G-Class modela ostaje gotovo nepogrešiv od njegove pojave pa do sda, sa suptilnom evolucijom u dizajnu tokom godina, ovaj model za godišnjicu zadržava trenutne G-Wagen linije. Međutim, istorijski kod agava zelene boje, zadužen je za evociranje uspomena na jednu od najranijih dostupnih opcija koje su bile dostupne za G-Class modele. Naravno, nije samo boja karoserije dobila retro tretman, sa poklopcima skretne signalizacije finiširanim u narandžastoj boji.

Mlađe generacije će svakako zakolutati očima kada vide ove žute poklopce indikatora od čvrste plastike, ali to su detalji sedamdesetih godina, koji su trajali dugo i gotovo ih je nemoguće videti na modernim automobilima, iako bi mnogi od nas nešto starijih itekako želeli da ih vide ponovo. Ostali elementi na eksterijeru uključuju veliku trokraku zvezdu kompanije Mercedes na poklopcu zadnjeg točka, što je detalj odavno zamenjen nešto uzdržanijim značkama, ispraćenim zajedno sa petokrakim točkovima u srebrnoj boji.

Unutar ove unikatne G-Class serije, promene su daleko manje evidentne, tako da putnička kabina poseduje srednju sekciju sedišta postavljenu mekanom kariranom tkaninom, koja je bila neizostavni detalj ranijih automobila. Istovremeno, unutra je moguće videti i fizičku kvaku na suvozačevim vratima, na kojima se nalazi i oznaka No. 500,000 u istoj zelenoj boji eksterijera.

Izbečen davne 1979. godine, novi model predstavljao je kreaciju terenca sa trokrakom šiljastom zvezdom na masci hladnjaka, sa prvom jedinicom kupljenom od strane Iranskog šaha. Te godine G klasa je sišla sa trake fabrike u Gracu, na kojoj je proizveden i ovaj polamilioniti primerak, sa kompanijom Mercedes koja se udružila sa austrijskim proizvođačem vojnih vozila Steyr-Daimler-Puch radi proizvodnje Geländewagen modela, što je nemačka reč za kros kantri vozila.

Tokom godina, G-Class linija nuđena je u brojnim formama, kao ogoljena opcija pouzdanog terenskog transporta, pa sve do onih koje su posedovale drvene, Dinamica i kožne detalje za nešto ekstravagantnije kupce. Sada, sa potpuno električnim modelom koji će stići sledeće godine, G-Class linija nikako ne posustaje, tako da će ona utrti put do sledećeg modela koji će obeležiti drugi veliki jubilej kada dosegne prvog miliona.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group