Mercedes GLC nam dolazi iz Finske

Više slika

Više slika

Ukoliko ste dovoljno srećni i kupujete Mercedes vozilo, očekujete da će ono biti kreirano u glavnom štabu kompanije...

Ali, sve ovo ne mora da predstavlja slučaj, kao što potvrđuje i drugi najmanji krosover kompanije Benz, koji je upravo počeo da silazi sa trake fabričkog pogona u finskom gradu Usikaupunki. Ovu fabriku ne vodi Daimler, već Valmet, jedan od najvećih evropskih proizvođača automobila na ugovor i najveći posednik robotske tehnologije u ovoj zemlji, ali i šire.

Može vam zvučati čudno, ako ovo po prvi put čujete, ali Valmet proizvodi A klasu kompanije Mercedes još od 2013. godine i sada je svojoj liniji dodao još jednu seriju, a to je ovde predstavljena GLC. Ovaj model je svoju karijeru započeo tako što je zamenio prethodnu verziju GLK i pronašao svoje mesto između GLA i većeg GLE automobila, u sve obimnijoj liniji krosovera nemačkog proizvođača. Budući planovi trokrakog brenda uključuju vraćanje modela u matičnu fabriku smeštenu u nemačkom gradu Bremenu, ali sa sve većom potražnjom, koja daleko prevazilazi proizvodne kapacitete, Valmet sada upravlja dodatnim proizvodnim linijama za svog nemačkog klijenta.

GLC nije jedini model koji je proizveden van okvira Mercedes pogona, niti je kompanija Valmet jedini ugovorni proizvođač koji je radio automobile i kamione za Mercedes. G klasa je, na primer, pravljena u Austriji, od strane kompanije Magna Steyr, koja je takođe unajmljena za proizvodnju E i M klase, a ne moramo ni pominjati glavne komponente SLK i SLS. Postoji i R klasa koja se pravi isključivo za kinesko tržište, a za nju je zadužena kompanija AM General iz Indije. CLK je nekada proizvodio Karmann iz Nemačke, dok je Smart Forfour delo kompanije Renault iz Francuske. Daimler takođe proizvodi i nekoliko modela u partnerstvu sa lokalnim kineskim kompanijama i verujemo da ovo nikako neće biti poslednji dodatak listi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group