Mercedes-Benz 190E Evo II napunio 30 godina

Legendarni Mercedes ulazi u 4 deceniju svog postojanja...

Jedan od najpoznatijih sportskih modela ranih 90-ih, 190E 2.5-16 Evo II, nedavno je duvao 30 sveća sa rođendanske torte, a Mercedes-Benz ga je proslavio podsećajući auto zaluđenike zašto ovaj model zaslužuje da bude u istorijskim knjigama.

Prozivodnja ovog retkog automobila ograničena je bila samo na 502 modela, od kojih su svi bili ofarbani metalik plavo-crnom bojom.

Najprivlačniji element automobila bio je upečatljivi zadnji spojler, koji je bio tu u aerodinamičke svrhe. Deo je razvijen za povećanje snage na zadnjoj osovini pri velikim brzinama i imao je nižu lajsnu koja se mogla naginjati. Prednji spojler je takođe bio podesiv u dve faze. U poređenju sa Evo I modelom, Evo II razvijao je više snage i ostvarivao je veću brzinu.

Ova verzija sportske limuzine dolazila je sa 2,5-litarskim motorom, koji je stvarao impresivnih 373 KS, što je za to vreme bilo nenormalno velika snaga.

Dok je putni model nastavio da osvaja srca onih koji imaju dovoljno duboke džepove da ih kupe, DTM trkač model je proslavio svoj debi 16. juna 1990, na Nurburgring stazi. Dva meseca kasnije, 5. avgusta, osigurao je svoju prvu pobedu sa Kurtom Thimom kao vozačem.

Mercedes-Benz 190E Evo II ostaće zauvek upamćen kao jedan od najimpresivnijih i najprepoznatljivijih modela kompanije Mercedes-Benz, a kada budete videli fotografije, shvatićete zbog čega se ljudi za njim i dalje okreću.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group