Mazda RX-7 se vraća 2016.

Prema najnovijim saznanjima, Mazda bi 2016. trebala na tržište da vrati model RX-7, odnosno ponudi naslednika legendarnog sportskog automobila koji se proizvodio između 1978. i 2002...




Službeno, zeleno svetlo za proizvodnju još uvek nije dato, ali Autocar, pozivajući se na insajdere, tvrdi da je to gotova stvar. 

Novi model bi trebao da bude lagani i agilni automobil. Radiće se o coupeu sa dva sedišta koji bi trebao da pokreće Wankelov, odnosno tzv. rotacijski motor snage oko 250 KS. Osnovu za RX-7 će činiti modifikovana platforma nove generacije modela MX-5 koju japanski proizvođač razvija u saradnji sa Fiatom, odnosno Alfom, i na kojoj će se bazirati sledeći Spider. 

RX-7 će slediti i dizajnersku filozofiju modela MX-5, odnosno trebalo bi da bude reč o jednostavnom i elegantnom automobilu sportskih linija. U Mazdi su navodno već daleko odmakli u razvoju dizajna, ali još se uvek nije došlo do konačnog oblika proizvodnog modela. Zanimljiv podatak je činjenica da rad na osmišljavanju dizajna ovog automobila vodi Ikuo Maeda, čiji je otac bio šef Mazdinog dizajna 70-ih godina prošlog veka kada je kreiran originalni RX-7. 

Ovaj automobil će pokretati nova generacija Wankelovog motora. Za sada nije poznato o kakvom će se tačno motoru raditi, ali najviše šanse za ugradnju ima atmosferska jedinica zapremine 1,2 litre sa dva rotora (0,6 litara po rotoru). Kako bi troškovi bili niži očekuje se da u RX-7 neće biti ugrađivan nikakav električni dodatak, dakle u ponudi ne bi trebala da se nađe hibridna verzija. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group