Mask zaplesao nakon što je prvi model sišao sa linije nove nemačke fabrike

Elon Mask je zaplesao kada je njegov prvi električni krosover Model Y sišao sa trake prve evropske fabrike kompanije Tesla u Grinhajdeu, u blizini Berlina...

Ova fabrika je otvorena sa nekoliko meseci zakašnjenja, sa protestantima koji su mogli da budu viđeni u njenoj blizini svakoga dana, postavljajući pitanja o njenoj ekološkoj ispravnosti. Mask je ugostio trideset klijenata i njihove porodice, kojima je omogućeno da vide svoja vozila kako napuštaju montažne trake. „Ovo je veliki dan za fabriku“, izjavio je Mask za Rojters, opisavši ovaj jubilej kao još jedan veliki korak ka samoodrživoj budućnosti.

Dok je Mask proslavljao ekološku ispravnost svoje fabrike, ljudi mogu biti viđeni izvan nje tokom protesta zbog njene upotrebe vode. Zapravo, ova fabrika se našla pod istragom pre gotovo godinu dana i radovi na njoj su zaustavljeni zbog mogućih ilegalnih instalacija koje bi potencijalno slale otpadnu u lokalne rezervoare pijaće vode. Vlasti ovog grada takođe su istraživale i navodne nedovoljne plate rardnika koji rade na izgradnji fabrike i njihovo smeštanje u opasna životna okruženja.

Međutim, sve se ispostavilo netačnim i kako se veruje, ova fabrika će pomoći kompaniji Tesla da dostigne veće prodajne targete u Evropi i prilikom takmičenja sa lokalnim proizvođačima kao što je Volkswagen. Na kraju, ovaj pogon poseduje kapacitet od pola miliona vozila i može generisati 50 GWh baterija na godišnjem nivou, predstavljajući najveću nemačku fabriku za električna vozila.

Za sada, Tesla zapošljava svega 3.500 od očekivanih 12.000 radnika, koji će na kraju činiti da ova fabrika funkcioniše punim kapacitetom. Kupci će početi da dobijaju svoje automobile iz ove fabrike od sledećeg meseca, što će svakako da pomogne američkom brendu tokom izbegavanja troškova uvoza vozila iz Šangaja na naš kontinent.

Tesla trenutno drži 13% udela u evropskom tržištu električnih automobila, što ovaj brend stavlja iza Volkswagena, koji kontroliše njegovu četvrtinu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group