MAN predstavlja električni kombi baziran na modelu Crafter

Više slika

Više slika

Kompanija MAN kreira kamione, autobuse i kombije...

Ona takođe stvara dizel motore, ali i komercijalna vozila u koja ove mašine idu. Njen poslednji proizvod, doduše, nema nikakve veze sa dizel monstrumima, već predstavlja potpuno električno vozilo.

Nazvan MAN eTGE, ovaj kombi baziran je na Volkswagen Crafter modelu i deli slične specifikacije sa nedavno lansiranom e-Crafter linijom. Pored kompanije Scania, MAN je smešten pod kišobran VW grupacije, kao deo Truck & Bus divizije.

Kombi u punoj veličini, poseduje električni motor matiran na 134 ks i 290 Nm obrtnog momenta. Ovo možda nije previše mišićne mase, ali je eTGE dizajniran isključivo sa gradskom upotrebom na umu, tako da svakako ima prođu. Pored toga što je kreiran u zemlji opremljenom mrežom autoputeva bez ograničenja brzine, eTGE razvija svega 90 km/h.

Novi MAN model može biti napunjen do 80% za samo 45 minuta na stanici za punjenje snage 40 kW ili do punog kapaciteta ispod pet ipo sati. Kada je priključen na regularnih 220 volti, ovaj kombi zahteva devet sati za popunjavanje punog kapaciteta. Međutim, svako ko se na pravi način brine o baterijama, MAN tvrdi da one mogu izgubiti samo 15% svog kapaciteta nakon 10 godina upotrebe i 2.000 ciklusa punjenja.

Baterija je smeštena individualno u zamenjivim modulima od šest i dvanaest ćelija ispod poda, što rezultira nešto višim tovarnim prostorom u poređenju sa varijantom opremljenim motorima sa prednje strane, ali identičan kao i dizel verzija sa zadnjom vučom.

Prvi primerci biće isporučeni sa standardnim međuosovinskim rastojanjem i višim krovom po ceni od 69.000 evra. Trenutno, kompanija MAN inicijalno lansira svoje modele u centralnim gradskim sredinama Nemačke, Austrije, Belgije, Francuske, Norveške i Holandije. Ovaj model takmičiće se sa linijama kao što su Mercedes eSprinter, Iveco Daily Electric i Renault Master ZE, u opštem metežu veoma konkurentnog opsega kombija pune veličine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group